2012’den Kalanlar // Müzik

Kıyametin kopmadığı yılı geride bırakırken, Koltukname yazarları olarak —Sevillaportakalı, Optimusminimus ve Koltukname— siz sevgili okurlarımıza bu yıl haşır neşir olduğumuz albümler, filmler ve kitaplardan bir demet sunmak istedik. Naçizane listemize müzikle başlıyoruz. İşte 2012’de bizi heyecanlandıran albümler. 

Ascent / Six Organs of Admittance

Yılın en güzel sürprizi: Ascent / Six Organs of Admittance 

Çok yönlü bir müzisyen olan Ben Chasny‘nin önderliğindeki Six Organs of Admittance, deneysel ve avantgart denebilecek bir çizgide, ruhani bir rüyalar alemini çağrıştırıyor her parçasıyla. 70’lerin psychedelia’sı, folk’la, zamane rock’ıyla harmanlanırsa ortaya ne çıkacağını Ascent‘le görmek mümkün. Siz de modern rock müziğinin birbirine benzer ürünlerinden sıkıldıysanız, Ascent, karanlıkta yolunuzu aydınlatan bir meşale olabilir.

En büyük merakla beklenen albüm: Centipede Hz / Animal Collective

Yıllardır büyük bir sevgi ve heyecanla takip ettiğimiz Animal Collective’in yeni albümüne nihayet kavuşabildik. Bir önceki albümü Merriweather Post Pavilion‘da Afrika kökenli seslerle dikkat çeken Animal Collective, Centipede Hz‘te deneysel kökenlerine geri dönerek dinleyicilere bir şölen çekiyor.

Bill Evans’a saygı duruşu: Further Explorations / Chick Corea

Bill Evans, kendisinden sonra gelen tüm piyanistleri etkilemiş bir isim. Dehası tartışılmayacak Chick Corea bile Evans’ın ayak izlerini takip ettiğini gizlemiyor. 2012, Corea’nın bu saygısını, Evans’ın eski yol arkadaşları Eddie Gomez ve Paul Motian‘la birlikte kaydettiği bir albümle gösterdiği yıl oldu. Ekip, daha çok Evans’ın kaydedilmemiş ya da az bilinen bestelerini temel olarak alıp, onun ruhunu yaşattıkları yeni ürünler çıkartmaya odaklanmış. Canlı olarak efsanevi Blue Note‘da kaydedilen albüm, Evans’ın kırılgan zarafetini günümüze taşıyor.

Uzun bir aradan sonra geri dönüş: One Day I’m Going to Soar Dexys

Yirmi altı yıl sonra bir geri dönüş albümü, 2012’yi şenlendiren seslerden biri oldu. Kevin Rowland ve Dexys Midnight Runners, çeyrek yüzyıl sonra yeni bir stüdyo albümü kaydetmeye karar verdiklerinde, sonucun ne olacağı merak konusuydu. Artık sadece “Dexys” adını kullanıyorlar ancak tıpkı geçmişte olduğu gibi R&B ve geleneksel pop müzikten uzaklaşmış değiller. Her geri dönüş böyle lezzetli olmasa da, Dexys’i yirmi altı yıl beklemeye değdi diyebiliriz.

of Montreal Babylon'da
of Montreal Babylon’da

Canlı dinleme fırsatı yakaladığımız şarkılar: Paralytic Stalks / of Montreal

Psychedelic, elektronik, funk ve alternatif pop karışımından muazzam bir sound yaratmayı başaran of Montreal’ı mayıs ayında Babylon’da izleme fırsatı yakalamış, canlı performansları sayesinde gruba bir kez daha hayran kalmıştık. Kevin Barnes‘ın başını çektiği grup inanılmaz bir enerjiye sahip ve bu stüdyo kayıtlarına da yansıyor. Paralytic Stalks da bu açıdan başarılı bir albüm. Ayrıca Janelle MonaéSolange Knowles ve Jon Brion gibi misafir sanatçılar da albüme renk katıyor.

Piyanoda çılgın, sert, vahşi bir tonlama: Locked DownDr. John

Blues ve rock ‘n’ roll pek çok kişi için sıkıcı birer kalıptan ibarettir. Ama bazı maharetli ellerde, bu müzikler, en yenilikçi hallere bürünebilir. Dr. John, nam-ı diğer Mac Rebennack da bu şahıslardan biri. Elli yıldan uzun kariyerinde kendisini sürekli yenileyen bir müzisyen oldu. Dr. John’dan 2012’de, yetmiş iki yaşında olgun ve dingin bir müzik bekliyorsanız yanılıyorsunuz. Tıpkı bir gangsta rap albümü gibi, çılgın, sert, vahşi bir tondan piyanosunu çalmaya devam ediyor bu ihtiyar delikanlı. Her ne tür müzik seviyorsanız sevin, Locked Down, sizin için bir şeyler mutalak içeriyor.

En popüler “alternatif” albüm: Babel / Mumford & Sons

2007’de hayat bulan İngiliz folk rock grubu Mumford & Sons’ın sonbaharda piyasaya sürdüğü Babel, İngiltere ve Amerika’da listeleri hızla tırmandı. Böylece Black Keys, Vampire Weekend gibi, “çok satan alternatif gruplar” kervanına katılmış bulundu. Yanlış anlaşılmasın, durumdan şikâyetçi değiliz. Nitekim toplu taşıma araçlarında Babel‘deki ani banjo seslerine tempo tutmaya başlayarak yanımızda oturanları ürkütmekten pek keyif alıyoruz.

2012’den Kalanlar önümüzdeki günlerde film ve kitap listeleriyle devam edecek. Sizin 2012 listelerinizi de yorumlara bekliyoruz.

Website | + posts

2012’den Kalanlar // Müzik” üzerine 4 yorum

Bir Cevap Yazın