2012’den Kalanlar // Film

Kıyametin kopmadığı yılı geride bırakırken, Koltukname yazarları olarak –SevillaportakalıOptimusminimus ve Koltukname– siz sevgili okurlarımıza bu yıl haşır neşir olduğumuz albümler, filmler ve kitaplardan bir demet sunmak istedik. Naçizane listemize filmle devam ediyoruz. İşte 2012′de bizi heyecanlandıran filmler. 

Roma'ya Sevgilerle
Roma’ya Sevgilerle

Oyuncu Woody Allen’a kavuşmamızı sağlayan film: Roma’ya Sevgilerle / Woody Allen

Woody Allen, altı yıllık bir aradan sonra kendi filminde yer aldı. Roma’ya Sevgilerle, klasik bir Allen komedisinin tüm özelliklerini barındırıyor: Bol bol kekelemeler, sahneye duşla çıkan bir opera sanatçısı gibi absürdlükler ve harika bir şehir… Paris’te Gece Yarısı‘ndan hayal kırıklığına uğrayanlar bu filmi kaçırmasın.

Bu yıl DVD’den izlenen geçmiş yıl filmi: Bir Ayrılık / Asghar Farhadi

İran’ın son otuz yılda geçirdiği dönüşümden biraz haberdar olanların, seyredince ayrı bir büyüleneceği bir film bu. Yönetmenin sınıf meselelerini aile meselelerine içine yedirme biçimi bize İran Devrimi’nin ta kendisini hatırlattı, orada da aynı bu tür bir iç içe geçmişlik bulunabilir. Toplumsal boyutu, boşanma ve kadın erkek ilişkileri üzerinden okumak da mümkün Bir Ayrılık’ı (biz ilkini tercih ettik).Klişeleşmiş bir tabirle “çok katmanlı” bir film, aç aç, oku oku bitmiyor gerçekten. Ayrıca filmin Oscar kazanmış olması meselesiyle ilgilenenlere bir haber: İran 2013 Oscar Ödülleri’ni, Innocence of Muslims filmini protesto etmek amacıyla boykot etmekte.

Ekümenopolis

Eşsiz bir belgesel: Ekümenopolis / İmre Azem

Biz bu filmi Ankara’da bir kafede özel gösterimde izledik. Kafe sahiplerine filmi nasıl edindiklerini sorduğumuzda, yapımcılarla iletişime geçmenin yeterli olduğunu öğrendik – ne de olsa amaçları filmi olabildiğince paylaşmak. İstanbul’un taşından toprağından ve bunların artık kalmamış olmasından yakınan herkesi bu belgeseli seyretmeye, yakınmalarını öfkeye çevirmeye davet ediyoruz. Filmde uzman yorumlarıyla İstanbul sakini/mağduru tanıklıklarının dengesini başka türlü kursa belki derdini daha iyi anlatabilirmiş izlenimine kapıldık. Yine de desteklenmesi gereken bir film. Sermaye ve insan hayatının yok sayılması arasındaki ilişkiyi şehir gibi bir ortak payda üzerinden anlatan, az bulunur bir belgesel.

Yılın sürpriz filmi: Moonrise Kingdom / Wes Anderson

Belki de yalnzıca biz sürpriz oldu, yine de çalışmalarını severek takip ettiğimiz Wes Anderson‘ın son filminin vizyona gireceğini öğrendiğimizde pek mutlu olduk. Yalnızca çekimleri değil, renkleri, yazıları, hayali kitaplarıyla da klasik bir Anderson filmiydi bu. Yönetmenin ekibine ilk defa katılan Bruce WillisEdward Norton ve Frances McDormand‘a bayıldık. Eski kadroyla filmin çocuk yıldızları zaten şahaneydi. Çocuk olmakla ve yalnızlıkla ilgili dokunaklı olduğu kadar neşeli bir film izlemek isteyenlere tavsiye ediyoruz.

Kahkaha atma amacıyla izlenecek film: Uzatmalı Nişanlım / Nicholas Stoller

Yıl sonu listesinde romantik komedi olmazsa olmaz. Biz, geçen yıl kahkahalara boğulmamıza neden olan Nedimeler benzeri bir mizah anlayışına sahip olan Uzatmalı Nişanlım’ı tercih ettik. Yazarları arasında How I Met Your Mother‘dan tanıyacağınız Jason Segel da var. Bir çiftin bir arada olma ve olamama, evlenememe, kavuşup da mutlu olamama, ayrılıp da birleşme hikâyesi. Ben eğlenmek istiyorum diyenlere tavsiye edilir.

Yılın en heyecanla beklenen filmi: Kara Şövalye Yükseliyor / Christopher Nolan

Christoper Nolan (ve elbette Christian Bale) hayranları olarak bu yıl yönetmenin son Batman filmini heyecanla bekliyorduk (bunu siteye de yansıtmış olabiliriz). Maalesef yönetmenin diğer filmleri kadar beğenemedik bunu: Amerikan emperyalizmi tartışmaları bir yana, fazla hızlı, fazla kalabalık bulduk, Nolan’ın o uzun çekimlerine hasret kaldık. Yine de bir filmi heyecanla bekleme hazzını bize uzun zamandır ilk defa yaşattığı için eklemesek olmazdı.

2012′den Kalanlar yarın kitap listesiyle devam edecek. Müzik listemiz için bkz. Sizin 2012 listelerinizi de yorumlara bekliyoruz.

Website | + posts

2012’den Kalanlar // Film” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın