Yetişkinler için Hansel ve Gretel keki

hansel-and-gretelYılın birkaç hafta öncesine kadar, Noel kutlanan ülkelerde yoğun bir zencefil ve diğer çeşitli yoğun aromalı baharatların kullanıldığı, bol içki ve tatlının tüketildiği bir dönemdeydik. Sıcak şarap, baharat ve alkolü bünyesinde birleştirmiş şahane bir icattır mesela. Zevkle takip ettiğimiz Yummybooks da mevsime de uyarak bol zencefilli, pekmezli, kakuleli, ama aynı zamanda biralı bir kek yapmış. Karanlık ve yapışkan bu keki isterseniz Grimm Masalları‘nı okurken, isterseniz masalları eleştirdiğiniz dost sohbetlerinde yiyebilirsiniz.

Tarife geçmeden önce, Grimm Kardeşlerin kimi –hatta çoğu– masallarında yer alan şiddet ve dehşet öğelerine değinmesek olmaz. Bu konuyu her açıdan tartışan derli toplu The New Yorker makalesinden özetlemek gerekirse, Grimm Kardeşler masallarındaki temelinde zalimlik aslında onları bu masalları derledikleri sözel olarak nesilden nesile aktarılan halk hikâyelerinden kaynaklanıyor. Grimm Kardeşler satışlarla tavırlarını değiştirmiş ve kitaplarının sonraki baskılarında birçok öğeyi değiştirmiş, kötü anneyi üvey anne yapmış, çocuklarını terk eden babalara pişmanlık duyguları atfetmişler.

Bu açıdan bakınca açlık ve yemek temalarının bol bol kullanıldığı bu masallara yemeğe verdikleri önem açısından şaşmamak gerek. En nihayetinde özellikle tarıma dayalı toplumların en büyük mücadelesi iklimle ve hasatın durumuyla olan mücadele değil mi? Birçok yemek tarifinin arkasında kıtlık ya da bolluk koşulları var zaten.

Sözü daha fazla uzatmadan tarife geçelim. Tarif içerdiği bira ve baharat miktarıyla küçüklere değil büyüklere hitap ediyor. Bu arada bu tarif size uymazsa fakat yine de baharatlı bir kek yapmak isterseniz sadece baharatları ve şeker yerine pekmezi en sevdiğiniz elmalı kek tarifine ekleyerek de şaşırtıcı sonuçlar elde edebilirsiniz. Biz daha birkaç gün önce yaptık, test ettik, onayladık.

hansel ve gratel kek

Malzemeler:

  • 2 su bardağı un
  • ¼ çay kaşığı tuz
  • 1 ½ çay kaşığı kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı toz zencefil
  • 1 çay kaşığı toz tarçın
  • ¼ çay kaşığı muskat rendesi
  • ¼ çay kaşığı toz karanfil
  • 1/8 çay kaşığı kakule
  • 1/4 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
  • 1/4çay kaşığı tuz
  • ½ çay kaşığı karbonat
  • 1 bardak siyah bira (Guinness öneriliyor)
  • 1 bardak pekmez
  • 3 yumurta
  • 1 bardak esmer şeker
  • 1 bardak şeker
  • 1 çay kaşığı vanilya özütü
  • ¾ bardak eritilmiş tereyağı

——

Bütün kuru malzemeyi (un, tuz, kabartma tozu, baharatlar) büyük bir kaba eleyin. Altı kalın bir tencereye pekmez ve birayı koyun, kaynama noktasına getirin ve ateşten alın. Karbonatı bu sıvı karışıma ekleyin ve çok az çırpın. Eritilmiş tereyağına, şekerleri ekleyin ve bir kapta mikserle karıştırın. Teker teker yumurtaları ekleyerek içine hava alması sağlayacak şekilde çırpın. Kuru malzemelerin bir kısmını ekleyin, sonra pekmez/bira karışımını biraz ekleyin, böyle böyle tüm malzemeler birbirine karışına kadar eklemeye devam edin. Ortaya çıkan karışımı iyi yağlanmış bir kek kalıbına boşaltın ve 40-50 dakika ya da saplanan kürdan temiz çıkana kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra 10 dakika soğumasına izin verin ve ancak ondan sonra kalıbından çıkartın.

Tarifi yazanlar yaban mersini şurubuyla çok iyi gittiğini yazmışlar. Bir bardak dondurulmuş yaban mersini, bir bardak şeker, bir bardak suyu beraber kaynatarak bir şurup yapılıyor, süzülüyor ve keki yerken üstüne dökülüyor. Ayrıca istenirse bir kaşık krema da kekin yanına ya da üstüne konulabiliyor. Belki başka dondurulmuş ya da taze meyvelerle şuruplar yapılabilir.

Website | + posts

Yetişkinler için Hansel ve Gretel keki” üzerine 4 yorum

  1. Şeker problemi olan insanlara, günün bu saatinde…
    Enfes görünüyor…

    Tatlıyı akıldan çıkarıp, masallara gelirsek; Ayrıntı’nın çıkardığı Kurtlarla Koşan Kadınlar (bloga da yazmıştım) tavsiyemdir. Hansel ve Gretel masalı yok ama vahşi kadın arketipine (özellikle o cadılara dair) çok güzel incelemeler vardır. Öyle. (Yorumcu hâlâ keki düşünmektedir, cümlenin sonunu bağlayamaz.)

    • Kurtlarla Koşan Kadınlar bizim de uzun zamandır listemizde, çok methini duyduk.

      Kadın cadılar demişken, biraz daha “popüler bilim”e kayan bir kitap olarak Kadın Şifacıları önerebilirim. En azından arada belli bölümleri göz atmaya değer…

      Bir de aman diyelim, şekere dikkat!

  2. Kurtlarla Koşan Kadınlar, Kadın Şifacılar kitapları çok ilgimi çekti, sıraya alayım bari. Ben de Ursula Teyzenin (K. Le Guin) Kadınlar Rüyalar Ejderhalar kitabını önerebilirim. Masallar ve arketiplerle ilgili hoş yazıları var.

    Yalnız bu kekin şeker miktarı birazcık (!) fazla değil mi yahu? (Bir bardak pekmez, bir bardak esmer şeker, bir bardak şeker??) Sadece pekmez koyaydık?

  3. Şeker konusunda yorumunuza katılıyoruz. Zaten yazıda bahsettiğimiz sıradan elmalı kek tarifine baharat katma çalışmalarımızda sadece bir bardak pekmez kullandık. Bu durumda şekerle tereyağının çırpılmasından kaynaklanan keklerin geleneksel süngerimsi dokusu olmuyor. Fakat zaten biralı pekmezli bir kekin yoğun ve ıslak olmasına kimse itiraz etmez diye düşünüyoruz.
    Listeye katkı için de teşekkürler. Bizim de sıklıkla Ursula teyze olarak hitap ettiğimiz K. Le Guin çok uygun düştü.

Bir Cevap Yazın