Koltukname 1 yaşında!

Geçtiğimiz yılın 5 Ocak günü, “James Franco’nun ilk romanını Amazon Publishing yayımlıyor“, “Yazarların sesleri” ve “Dave Eggers’tan duş perdesi” haberleriyle hayat buldu Koltukname. Bu bir yıl içinde hoşumuza giden, değerli bulduğumuz, rahatça ulaşılabilmesi gerektiğini düşündüğümüz tam 353 haber ve yorum paylaştık sizlerle.

Bu, bizim için bir ısınma yılıydı aslında. Bölümlerimizi oturtmaya çalıştık, ne gibi yazı dizileri hazırlayabileceğimizi tartıştık, en önemlisi de özgün içerik üretmeye başladık. Defterimiz, ikinci yıl için birbirinden heyecanlı fikirler ve projelerle dolu!

Bu bir yılda yanımızda duran konuk yazarlarımıza, okurlarımıza, takipçilerimize, yorumcularımıza ve desteğini esirgemeyen tüm dostlarımıza teşekkür ediyor ve doğum günü şerefinde sizlerle ekibimizin favori Koltukname yazılarını paylaşıyoruz:

Optimusminimus

* Haftanın Eğlencesi: Bond Kızları

Bu kadar güzel kızın bir arada anıldığı bir yazıyı listeye almamak haksızlık olurdu. Özellikle eskilerden Carey Lowell, rüyalarımızı süslemiş Sophie Marceau ve yeni Bond kızlarından Eva Green’i hatırlatan bir yazı üzerinde, “En sevdiklerim arasında mı?” diye düşünmek gerçekten gereksiz.

* Hangi süper kahramansınız?

Cevaplara göre dallanan anketleri oldum olası sevmişimdir. Kendimi hangi süper kahraman olarak bulacağımı söyleyen bu ankete de elbette bayıldım. En sevdiğim süper kahraman Batman çıktığıma da ayrıca mutlu oldum.

* Haftanın Eğlencesi: LEGO çılgınlığı I

LEGO’yla büyümüş bir çocuk olarak, dahice hazırlanmış film sahnelerinin her birine kahkahalar attığımı itiraf ediyorum. Sapık, Modern Zamanlar, Amerikan Güzeli ve Şeytan için kurguladıkları sahneleri, eğer evde hâlâ eski LEGO setlerim olsaydı bizzat yapmayı denerdim.

Fowles sevenlerden müjdemizi isteriz

Belki de Koltukname ekibiyle yolaşlığımı sağlayan bir etkendir John Fowles. Külliyatının tamamlanacağı haberini Koltukname’den almam da ayrıca güzel bir tesadüftü. Büyük ustanın Türkçe’deki en taze kitabını elime alabilme mutluluğunu müjdeleyen bu yazıyı da listeye almak zorundaydım.

Sevillaportakalı

* Sadeleştirme: kolaylık mı ihanet mi?

Koltukname çoğunlukla haber, bazen haber ve yorum, nadiren de olduğu gibi yorum yazılarından oluşuyor. Fakat bu nadir yorumlar da pek kıymetli oluyor. Yayıncılığın önemli konularından, özellikle de kopuşlarla dalganan memleketimizde dilde türlü reformlar sonrası daha da önemli sayılabilecek sadeleştirme konusu bu yazıda etraflıca tartışılmıştı. Türkçe edebiyat okumayı seven herkesin uğraması gereken bir başlık.

* Dijital devrim sonrası müzik endüstrisinin halleri

Yine müzik haberleri arasında bence sivrilen ve sektöre toplu bir bakış atan bir yorum yazısı. Özellikle işin evrimine kısaca bakması açısından değerli. Sanat ve metalaşması zaten sabit bir mevzu, müzikteki dijital devrim bu konuyu çok acil bir şekilde gündeme getiriyor, Koltukname de takip ediyor.

* Yazar, çevirmen ve editörlerden hasta yatağında okunacak kitaplar

Koltukname’nin gittikçe sayılarını artırdığı özgün listelerinin içinde konusuyla sivrilen bir kitap listesi oldu. Özellikle şu mevsimde herkese tavsiye ediyorum. Ayrıca listedeki hiçbir kitabı hastayken okumayı tahayyül edemiyorsanız bile (ki bizce bu zor) ben ne okuyorum yahu üzerine düşürtüyor. Şahsen ben listeye Ursula K. Le Guin ve Tolkien külliyatlarını eklemek istiyorum.

* Yurtta metal, cihanda metal

Bu yazı ikilisine bayılmamın birçok sebebi var. Öncelikle pek dinlemediğim bir müzik hakkında zevkle okumam; ki iyi müzik yazıları aslında pek de dinlemediğimiz müzikler üzerine olur bence, buna rağmen okuyorsanız size bir şeyler anlatıyor gibi gelir bana hep. İkincisi memleketin içi ve dışına birbirleriyle ilişkisel bir şekilde birbirine bağlaması. Üçüncüsü müzik türünü sabitlemektense, ondaki değişimi anlatma çabası. Hip hop versiyonu da var, hatırlatmış olalım.

Koltukname

Yazarlardan kokteyller

Kanımca Koltukname’nin en heyecan verici bölümlerinden biri, Yemek Kültürü. Burada yalnızca yemek siyasetine değil (bkz. bir alttaki yazı), yemeğin edebiyatla buluşmasına da yer veriliyor. Hemingway’den Faulkner’a, Capote’den Steinbeck’e, yazarların en sevdiği kokteyller ve tarifleri de bu buluşmalar arasında en çok hoşuma gidenlerden. Aynı liste Türk yazarlar için hazırlansa rakıdan başka bir içki içermezdi herhalde…

* Müzik kopyalamak neden domates ekmeye benzer

Yukarıda bahsi geçen yemek siyaseti yazılarına önemli bir örnek. Hem genetiği değiştirilmiş hem de patentlendiğinden rüzgârla uçuşması bile yasaklanmış tohumlar ile telif tartışmalarıyla ön plana çıkan müzik endüstrisi arasındaki benzerliğe dikkat çekiyor.

Punklar öldü mü, ıssız acun kaldı mı?

Güncel bir haber üzerinden yola çıkıp müzik tarihi ve kültürü üzerine takdire şayan gözlemlerde bulunan müzik haberlerine bir örnek bu yazı. Sex Pistols’tan John Lydon’ın, geçtiğimiz yaz İngiltere’yi birbirine katan isyancıları eleştirmesiyle başlıyor, punkların ölümüyle sonuçlanıyor…

* Televizyondan kitaba – The Big Bang Theory

Devamı gelecek özgün çalışmalarımızdan biri: Televizyon dizilerinden esinlenerek yola çıkılan bir kitap listesi. The Big Bang Theory‘yi sevenler neler okumalı, burada. Çağrışımlar gerçekten ilham verici. Downton Abbey başta olmak üzere başka başka dizilerin listeleri de yolda.

Website | + posts

Koltukname 1 yaşında!” üzerine 6 yorum

  1. […] Koltukname’nin 1. yaşını kutlarken de değindiğimiz gibi, Yemek Kültürü bölümümüzde yemeğin ve elbette içkinin edebiyatla buluşmasına sık sık yer veriyoruz. Dün paylaştığımız, ellerinde kadehlerle dağıtan yazarlar albümünün yanı sıra, daha önce yazarların favori atıştırmalıklarını ve kokteyllerini de tarifler eşliğinde yayınlamıştık. Zaten edebiyat camiası da yeme-içme sevdasını dillendirmekten kaçınmaz. […]

Bir Cevap Yazın