Evrenin sınırlarına müzik yayını

Voyager-Schallplatte-All-540x304

Geçtiğimiz aralık ayında NASA, Voyager 1 uydusunun, Güneş Sistemi’nin dış bölgelerindeki yeni bir kuşağa girdiğini duyurdu. Voyager projesinin başındaki bilim insanı Ed Stone, tarihte insan yapımı bir nesnenin Güneş Sistemi’ni terk etmesine sadece sayılı günler kaldığını bildirdi. 35 yıldır uzayda durmadan yol alan bu küçük aracın üzerinde pek çok ölçüm aleti dışında, dünya dışı varlıklar için iliştirilmiş bir de hediye var: bir altın plak.

Voyager, listesini burada görebileceğiniz 115 fotoğraftan başka, aralarında balinalarınınki de olduğu 56 farklı dilde selamlama mesajları, evrim temalı 12 dakikalık bir gürültü kaydı ve öpücük, dalga, kalp atışı, kahkaha seslerini içeren kayıtları da bulunduruyor. Ama NASA bilim insanları bununla da yetinmemişler ve Voyager’ın rastlayacağı dünya dışı varlıklara insanlığı anlatan 90 dakikalık bir müzik albümünü de bagaja koymuşlar.

Voyager’a böyle bir albümün eklenmesi ünlü astronom Carl Sagan ve Frank Drake’in önerisiyle olmuş. Carl Sagan, yapımcı arkadaşı Timothy Ferris’ten Voyager için bir plak hazırlamasını istemiş. Ferris de soluğu arkadaşı John Lennon’ın yanında almış. Ancak Amerikalı yetkililerle arası hiç de iyi olmayan Lennon, teklifi reddetmiş. Bunun üzerine Ferris kolları bizzat sıvamış.

İnsanlığı anlatmak gibi büyük bir kapsamı olan albüm için, tek bir yüzü 27 dakika müzik alabilen bir LP’nin yeterli olamayacağını hemen fark etmişler. Bunun için de dakikada 33 devir yapan plağı, 16 devir yapacak şekilde kaydetmişler ve kapasiteyi böylece iki katına çıkarmışlar. Albümde yer alacak parçaları seçmek de kolay olmamış. Üzerinde uzlaşılabilen az sayıda müzisyenden biri olan Bach, Brandenburg Konçertosu‘yla albümün açılışını yapmış. Daha sonra Endonezya’nın Java adasından bir Gamelan örneği, Kongo yağmur ormanlarından Pigmelerin seslendirdiği bir türkü, Senegal’den ritimli bir parça, melankolik bir Bulgar havası, Navajo yerlilerinden bir ağıt, Çin’den 2500 yıllık bir halk şarkısı takip etmiş. Louis Armstrong’dan “Melancholy Blues” ve Chuck Berry’den Johnny B. Goode gibi örnekler de listeye eklenmiş.

Albümün bir kopyasını satın almak isteyenler için haberler kötü. Bu altın plak üzerindeki kayıtların yasal haklarına sahip kişi ve kurumlar, bu parçaların sadece güneş sistemi dışında kopyalanmasına izin vermişler. (Zeit aracılığıyla.)

Website | + posts

Evrenin sınırlarına müzik yayını” üzerine 6 yorum

  1. Aaa şahane, güneş sistemi dışına çıktığımda tamamen yasal olarak dinleyebilirim bu şarkıları yani?

    Şaka bir yana Türkçe karşılama mesajı da şuymuş bu arada: “Dear Turkish-speaking friends, may the honors of the morning be upon your heads.”

    Bizimkiler gerçekten “sabah şerifleriniz hayrolsun” mu demişler ya hu diye anlamaya çalışırken, şu videodan öyle olduğunu gördüm (3.48’de başlıyor Türkçe mesaj): http://www.youtube.com/watch?v=1BMH5pKV6gU

  2. “sayın türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah-ı şerifleriniz hayrolsun” diyor :))))

  3. eheh kaynama olmamış harbiden, selamlama bölümünde 01:40ta başlıyor sabahı şerifleriniz hayrolsun diye

    • Çok hoş olurdu! 🙂

      O yarışmada bir keresinde yanıtı “Hugo Ödülleri” olan bir soru sormuşlar; sabah uyandığımızda Hugo Ödülleri’yle ilgili haberimizi –haber yayınlandıktan haftalar sonra– ne kadar çok insanın okuduğunu görünce şaşırmıştık. Sonradan anlaşıldı…

Bir Cevap Yazın