Inherent Vice beyazperdede, Thomas Pynchon Türkçede

Inherent ViceHer filmi arasında en az beş yıllık bir mola vermeyi seven usta yönetmen Paul Thomas Anderson, anlaşılan bu sefer soluklanmaya ihtiyaç duymamış. Son filmi The Master 2012 yılında vizyona giren yönetmenin 2013 projesi hazır bile: Thomas Pynchon‘ın, aynı adlı romanından uyarlanacak olan Inherent Vice.

Bakınız’ın haberine göre, New York Times‘la yaptığı söyleşide Anderson, elinde halihazırda bir senaryo bulunduğunu ve filmin, Upton Sinclair‘in Oil! adlı romanından uyarlanan There Will Be Blood‘dan daha sadık bir çalışma olacağını açıklamış. Şu an için filmde rol alacağı kesinleşen tek oyuncu, The Master‘da Anderson’la birlikte çalışan Joaquin Phoenix. Romanın yazarı Pynchon’ın sürece dahil olup olmayacağı henüz bilinmiyor.

Aslında kameralardan ve gazetecilerden J. D. Salinger’vari köşe bucak kaçan Pynchon hakkında zaten postmodern Amerikan edebiyatının en önemli ve şimdiden klasikleşmiş isimlerinden biri olduğu dışında pek bir şey bilinmiyor. Yazarın eserlerinin bir gün Türkçeye çevrilip çevrilmeyeceği de bugüne kadar büyük bir muammaydı.

Bugüne kadar! İşte yılın –bize göre– ilk, belki de en bomba edebiyat haberi: V (1963), The Crying of Lot 49 (1966), Gravity’s Rainbow (1973) ve Inherent Vice (2009), İthaki Yayınları tarafından yayımlanacak. The Crying of Lot 49 ve Inherent Vice Feride Evren Sezer, Gravity’s Rainbow ise Nurcan Başer çevirileriyle buluşacak okurlarla. Kitapların Türkçe adları henüz belli değil.

Ne yazık ki Pynchon severlerin ve meraklılarının biraz daha sabretmesi gerekiyor. Yayınevi editörü Yankı Enki, kesin bir tarih veremese de The Crying of Lot 49‘nın şu an yayına hazırlanmakta olduğunu söyledi; ancak diğer kitaplar hâlâ çeviri sürecinde. Zaten yazarın Türkiye’de bugüne dek yayımlanmamış olmasının temelinde de çeviri güçlüğü yattığını tahmin ediyoruz. Her halükârda, İthaki baskılarını merakla beklemekteyiz.

Yazarın toplamda yedi romanı, bir de öykü kitabı bulunuyor. İthaki’nin listesinde bulunmayan romanlar, Vineland (1990), Mason & Dixon (1997) ve Against the Day (2006). Ayrıca eylülde, The Bleeding Edge adında yeni bir kitabının yayımlanacağı duyuruldu.

Website | + posts

Inherent Vice beyazperdede, Thomas Pynchon Türkçede” üzerine 7 yorum

Bir Cevap Yazın