Haftadan Kalanlar // 11-17 Mart 2013

Haftadan Kalanlar adlı bölümümüze hoş geldiniz. Adından da anlaşılabileceği üzere, bu köşede haftadan kalanları, okuyup da blog yazısına uzamayanları, bir tweet’e sığmayanları, bir arada daha mı güzel dururlar dediklerimizi sizlerle paylaşıyoruz.

* The Playlist, iki gün önce 80 yaşına giren Michael Caine’in şerefine, oyuncunun en iyi on performansını derlemiş. Caine severler buraya.

* Marilyn Monroe’nun kütüphanesindeki eserleri merak ettiğiniz olmuş muydu? Christie’s‘in çıkarttığı liste için buraya buyurun.

* Evet, evet, Veronica Mars filmi nihayet gerçek oluyor! Dizinin hayranlarının yıllardır beklediği film için Rob Thomas Kickstarter’da 2 milyon dolarlık bir kampanya başlatmıştı. Bir ay süresi olan kampanya, 2 milyon dolara yalnızca 11 saatte ulaştı! Film bu yaz çekilecek, 2014 başında vizyona girecek.

* Medyanın, herkese ve her şeye yaptığı gibi üstüne saldırdığı Rüzgar Erkoçlar, yanıt olarak bir basın açıklaması yapmış. Erkoçlar’ın açıklaması fakfukfon‘da. Oyuncunun bir daha hayatını ve mahremiyetini savunmak zorunda bırakılmayacağını umuyoruz.

* Geçen hafta hem Thomas Pynchon’ın hem de Tom McCarthy’nin nihayet Türkçede yayımlanacağı duyurmuş, 2013’ün dünya edebiyatı açısından pek heyecanlı geçeceğe benzediğini söylemiştik. Yanılmamışız: En eski Anglosakson destanlarından Beowulf, ilk defa Türkçe yayımlanıyor. Yapı Kredi Yayınları’nın Kâzım Taşkent Klasik Yapıtlar dizisinden, Nazmi Ağıl çevirisiyle. Detaylar burada.

* Dün, sevgili yazarımız Haldun Taner‘in doğum günüydü. Yazar hayatta olsaydı 98 yaşına girecekti. Dün Twitter ve Facebook sayfamızda, yazarın anısına, Şişhane’ye Yağmur Yağıyordu adlı kitabının imzalı birinci baskısını paylaştık. Bugünse, “Onikiye Bir Var” adlı öyküden bir alıntı yapmak istiyoruz:

Saatlerin her biri kendi kişiliğine göre işliyor. Kimi acele acele, işgüzar işgüzar. Kimi ağırbaşlı, yavaş. Kimi genç bir kadın gibi sekmekte… Kimi dörtnala almış başını gidiyor. Şurada biri pamuk atan hallaç temposunda… Öbürü, üstündeki örste demir döven demircinin çekiç gürültüleri içinde. Hâsılı odam, otuz beş saatin çeşitli tiktakları ile dolu.

“İşte,” diyorum… Bir dakika geçti… İki dakika geçti, üç dakika… dört, beş, altı… bir çeyrek…

Katı kalpli duvar saatim, şimdi hayatımdan eksilen çeyrek saati klasik melodisi ile kutlamaktadır.

Sonra yine: Tiktak, tiktak, tiktak; tiktak tiktak, tiktak.

Yirmi dakika geçti, yirmi üç, yirmi beş, otuz… Ve yarım saati kutlayan ikinci melodi.

Bir otuz dakika daha geçince, duvar saatimin keyfine diyecek yoktur artık. Hayatımın koca bir saatini yemiş bitirmiş olmanın neşesi ile deminden beri kesik kesik çaldığı melodisini şimdi artık bütünlemektedir.

* Son olarak bir Koltukname haberi: Artık biz de Goodreads’le haşır neşir olmaya başladık. Hakkını verebilirsek kalmayı düşünüyoruz, bu sırada sizi sayfamıza bekleriz.

Website | + posts

Haftadan Kalanlar // 11-17 Mart 2013” üzerine 3 yorum

  1. […] Palmer, bu deneyi boşuna da yapmış değil. Daha önce 2012 yılında Theater of Evil adlı albümünü “Kickstarter” adlı kitle finansman (crowd funding) sitesinden topladığı 1.2 milyon dolarla kaydetmişti. Geçen hafta aktör Zach Braff, yine Kickstarter sitesi üzerinden yaptığı kitle finansman çalışmasıyla yeni filminin bütçesini toplamıştı. Biz de daha önce benzer şekilde Kickstarter’dan toplanan paralarla çekilen Veronica Mars filminin haberini paylaşmıştık. […]

Bir Cevap Yazın