Oscar Wilde’ın 22 bin sterlinlik tavsiyeleri

Oscar Wilde, daha önce hiç görülmemiş bir mektubunda, yazarlara ofis işlerini bırakmamalarını söylüyor.

Geçtiğimiz kasım ayında, bir dolabın arkasındaki toz kaplı bir kutuda bulunan on üç sayfalık mektup, “Bay Morgan” adındaki, kim olduğu bilinmeyen bir yazar adayına gönderilmiş. Kutuda aynı zamanda, Wilde’ın sevgilisi Lord Alfred Douglas‘a yazdığı meşhur sonesi, “The New Remorse”un da ilk taslağı da var. Belgelerin bulunduğu kutu, Victoria Çağı’nda yaşamış bir bira fabrikası sahibinden kalmış ve torunu öldükten sonra uzmanlar Oxfordshire‘daki mülkiyetini incelerken ortaya çıkmış.

Elyazmasını, yorum ve eleştirilerini alabilmek için Wilde’a gönderen Bay Morgan, ünlü yazardan şu yanıtı almış: “Birçok dergi makalesinden daha iyi; ama müsaadenizle belirtmek istiyorum ki, biraz saldırgan bir sesle yazılmış.” Wilde bununla kalmayıp, yazarlar için genel tavsiyelerde de bulunuyor:

En iyi edebiyat çalışmalarını, ekmeğini edebiyattan kazanmayanlar çıkartmıştır her zaman — ve en yüksek edebiyat türü olan şiir, şaire katiyen zengin yapmaz… Sanatın için fedakârlıkta bulunursan karşılığını alırsın; ama sanattan kendini senin için feda etmesini istersen acı bir hayal kırıklığıyla karşı karşıya kalırsın.

Wilde’ın, müzayedede 12 bin sterline sahibini bulması beklenen mektup, toplam 22 bin sterline satıldı. Yazarların eserlerini Türkçede nerelerde bulabileceğinizi buradan görebilirsiniz. (Melville House aracılığıyla.)

Website | + posts

Bir Cevap Yazın