IMPAC Dublin 2013 adayları

Daha önce uzun mu uzun “aday adayları” listesini verdiğimiz IMPAC Dublin Edebiyat Ödülleri’nin aday listesi dün açıklandı.

Farklı ülkelerdeki kütüphanelerin, yalnızca özgün İngilizce değil, İngilizceye çevrilen dünya edebiyatından da gösterdikleri uzun aday listesi, altı kişilik jürinin dikkatine sunulmak üzere elenerek on kitaba indirildi. Adaylığa kalan kitapların dördü Türkçede yayımlanmışken, bir tanesi de çeviri aşamasında.

Salim Bachi, Krista Kaer, Patrick McCabe, Kamila Shamsie, Clive Sinclair ve Hon. Eugene R. Sullivan’dan oluşan jüri, işte aşağıdaki kitapların arasından bir seçim yapacak. Açıkçası bizim gözlerimiz Julian Barnes’ın son romanı, Bir Son Duygusu‘nu aradı; peki ya sizin adaylarla ilgili düşünceleriniz neler?

City of Bohane / Kevin Barry

City of Bohane, sinemayla çizgi roman izleri taşıyan, Truva ve kalipso ritimlerini harmanlayan, Kelt efsanelerini ve İrlanda edebiyatından miras kalan en büyük eserleri bir araya getiren, etkileyici bir roman. Büyüleyici bir hayal gücü sergileyen ve dilsel yeniliklerle dolup taşan bu roman, ihtişamlı bir yeni çalışma.

 

Harita ve Topraklar / Michel Houellebecq

Michel Houellebecq’in 2010’da Goncourt Ödülü kazanan, “hem tam anlamıyla klasik, hem de alabildiğine çağdaş” romanı, sanata, paraya, aşka, baba oğul ilişkisine, ölüme, iş hayatına, turistik bir cennete dönüşmüş Fransa’ya dair çetrefil bir labirent…

Pure / Andrew Miller 

Devrim öncesi, 1798’in Paris’inde geçen Pure, yalnızca günümüze gönderme yapan bir tarihi roman değil, aynı zamanda sıradan olan şeyin güzelliğini ve insanın nasıl taviz vermeden yaşayabileceğini anlatan bir kitap. Büyüleyici, zarif bir roman.

 1Q84 / Haruki Murakami

Murakami’nin, fantastiğe göz kırpan, sürükleyici ve zaman zaman gerçeküstü bir hal alan yeni romanını, “modern dünyanın yozlaşmasını ve yabancılaşmayı daha iyi yansıtmak için aynanın diğer tarafında yapılan bir gezinti” olarak değerlendirmek mümkün. Bir başka deyişle, Murakami’nin bu kült romanı, okuyucuyu, algıdaki gerçekliği irdelemek için düşsel bir serüvene davet ediyor.

Tavan Arasındaki Buda / Julie Otsuka

Julie Otsuka’nın 2011 National Book Award finalisti romanı Tavan Arasındaki Buda yüz yıl kadar önce gemiyle Japonya’dan San Francisco’ya “fotoğrafla eşlenmiş gelinler” olarak getirtilen bir grup genç kadının yürek burkan öyküsünü, şiirsel bir etkileyicilik ve hiddetle aktarıyor.

The Tragedy of Arthur / Arthur Phillips

The Tragedy of Arthur‘daki Arthur karakterleri –romancı ile eski kral– tuhaf bir biçimde iç içe geçmiş kaderlerini yaşarken, okuru yer yer kahkahalara boğan bu roman, gerçekler, kurgu, deha ve kimlikle ilgili tüm algılarımızı alt üst ediyor.

Swamplandia! / Karen Russell

Karen Russell’ın ilk romanı olan Swamplandia! üç genç karakterin yetişkinliğe adım atışını anlatan hicivli bir macera öyküsü. Büyüleyici derecede acayip olan karakterler öykünün altında yazan gerçekliği zayıflatmıyor, aksine güçlendiriyorlar. Oldukça özgün ve yenilikçi bir anlatım.

From the Mouth of the Whale / Sjón

Etkileyici bir biçimde kurgulanmış olan bu tarihi roman, aydınlanma dönemi öncesinin düşünce yapısını büyük bir hırsla araştırıyor. Fantastik olanı makul bir oranda takdir eden From the Mouth of the Whale, İzlanda’dan gelen, güçlü ve dokunaklı bir sanatsal anlatı.

Hızlandıkça Azalıyorum / Kjersti Skomsvold

Son yıllarda Norveç’in çıkardığı en güçlü yazarlardan Kjersti Skomsvold, şiirsel ve dokunaklı romanıyla Türkçede… Mathea’nın yaşam ve ölüm, yaşlılık ve yalnızlık hakkında inceliklerle örülü zarif hikâyesi… Derinlikli bir melankoli, farklı bir mizah, küçük kelimeler, kısa cümleler, ufak paragraflar ve büyük bir yetenek.

Caesarion / Tommy Wieringa

Caesarion, bir insanın çocuğu için doğru anne baba olduğundan nasıl emin olabileceğini, bir çocuğun ona anne babalık yapmalarına nasıl izin verebileceğini sorgulayan bir roman. Etkileyici, güçlü ve cesur bir roman. Tommy Wieringa’nın gerçek bir yelpazeye sahip bir öykücü olduğunu kanıtlıyor bu kitap.

Website | + posts

IMPAC Dublin 2013 adayları” üzerine 2 yorum

Bir Cevap Yazın