2013 Londra Kitap Fuarı – 1. Gün

Earl’s Court’ta gerçekleşen Londra Kitap Fuarı, bu pazartesi başladı. Fuar alanındaki internet sıkıntılarına rağmen sizlerle olan biteni Twitter üzerinden canlı paylaşmaya çalıştık; fakat özetimiz biraz gecikti. Türkiye’nin odak ülke olduğu fuarın ilk gününün özetiyle nihayet karşınızdayız:

IMG_0567* Fuar bu pazartesi başladı dedik ama aslında gayriresmi açılış, 14’ü pazar akşamı Kalem Ajans’ın partisiyle gerçekleşti. Kalem Ajans’ın Earl’s Court yakınlarındaki The Pembroke Pub’da düzenlediği partide, yabancı yayıncı, ajans ve diğer kitap severlerin, Türklerin sayısını geçmiş olması dikkat çekiciydi. Bunu, Kalem Ajans’ın uluslararası ilişkilerinin gücüne yorabiliriz belki de.

* Bugünkü resmi açılış ise, odak ülkeye ayrılan bölümde, Elif Şafak’ın konuşmasıyla yapıldı. Şafak, “Bildiğiniz gibi Türkçe alfabede 29 harf var,” dedikten sonra, bu harflerden birinin de sessiz g-yumuşak g olduğunu belirterek devam etti. Şafak, kendisini bir yazar olarak bu sessiz g’ye benzetti – diğer tüm harfler konuşurken, onun sessizlik içinde gözlemlediğini ifade etti. Sık sık karşılaştığını söylediği, “Türkiye’de kadın yazar olmak nasıl bir şey?” sorusuna ise “Bir gül bahçesinde olmak gibi,” diye yanıt verdi. Aynı anda hem gülü rayihaları hem de dikenleriyle çevrili olduğunu, dikenlerin ise ifade özgürlüğü kısıtlamaları olduğunu belirtti.

* Elif Şafak’ı Türkiye Kültür Bakanı Ömer Çelik izledi. Çelik, bakanlara özgü uzun konuşmasını, Türkiye kültürünün zenginliğini artık omuzlarında taşıyamadığını, bu yüzden bunu birilerine paslaması gerektiğini söyleyip, İngiltere Kültür Bakanı Ed Vaizey’e Piri Reis’in haritasının bir kopyasını hediye ederek sonlandırdı.

* Türkiye odak ülke etkinliklerinin başlangıcını işaretleyen bu açılışta göze çarpan yazarlar arasında Murathan Mungan, Barış Müstecaplıoğlu, Ayşe Kulin, Canan Tan; yayıncılar arasında Literatür, Everest, Oğlak, Bilgi Üniversitesi Yayınları, Siren, Can ve Yapı Kredi’den yetkililer; gazetecilerin arasında Sayım Çınar, Gülenay Börekçi, Elif Bereketli gibi isimler ve elbette Yayıncılar Birliği’nin üyeleri vardı.

IMG_0597

* Odak ülke bölgesinde, birçok yayınevinden çıkan kitapların sergilendiği geniş bir alanın yanı sıra, çeşitli yayınevlerinin özel stantları da mevcut. Özel stant açan yayınevleri şunlar: Agora, Boyut, Büyük Doğu, Dergâh, Doğan Egmont, Evrensel, İletişim, İnsan, Maviağaç, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İş Bankası, Kaknüs, Işık-Kaynak, Literatür, Metis, Nesil, Ötüken, Tümaş, Uğur, Yapı Kredi Yayınları, Yordam ve Zafer. Stantlar yalnızca bu listede değil, gerçekte de alfabetik sıralanmış.

* Günün öne çıkan etkinlikleri arasında şunlar sayılabilir:

+ Değişen Türkiye’de Yazmak – Maureen Freely’nin yönetiminde Müge İplikçi, Maggie Gee ve Mehmet Yaşın.

+ Fetihe Çetin’le Jo Glanville’in sohbeti.

+ İngiltere’de Türk Edebiyatı – Maureen Freely’nin yönetiminde Bejan Matur, Müge Gürsoy Sökmen ve Amy Splanger.

* Bu akşam ise, AnatoliaLit Ajans’ın partisi vardı. Ne yazık ki, British Council’la Granta’nın ortak etkinliğine gittiğimizden katılamadık. Ancak itiraf etmemiz gerekirse, günün, belki de tüm fuarın en heyecan verici etkinliğiydi bu: Granta dergisi, her 10 yılda bir hazırladığı, “En İyi Genç İngiliz Romancı” sayısında yer alan 20 genç romancının ismini açıkladı. Listenin tamamını burada bulabilirsiniz. Türkçeye çevrilen isimler arasında Tahmima Anam, Ned Beauman, Xiaolu Guo, Steven Hall, Helen Oyeyemi, Kamila Shamsie, Zadie Smith ve Adam Thirlwell var. Bu geceyle ve derginin bu sayısıyla ilgili daha ayrıntılı bilgileri fuar dönüşü paylaşacağız sizlerle.

Website | + posts

2013 Londra Kitap Fuarı – 1. Gün” üzerine 7 yorum

  1. Türkçe harfleri bilip de kendini ğ’ye benzetmeyen bir Elif Şafak kalmıştı zaten.

    • Hiç gereksiz değil, hatta en mühim noktaya değinmediğimizi fark ettirdiniz: Londra Kitap Fuarı, perakende satış fuarı değil. Yani Frankfurt’ta olduğu gibi yayıncılar, ajanslar kitap hakları alıp satıyor yalnızca. Bu yüzden stantlarda da Türkçe edebiyatı eserleri var.

Bir Cevap Yazın