2013 Londra Kitap Fuarı – 2. Gün

Londra Kitap Fuarı bugün de son hızıyla devam ediyordu. Bir yandan konuşmalar, söyleşiler, diğer yandan görüşmelere koşuşturan yayıncılar… İşte ikinci günden gözlemlerimiz:

2013-04-16 11.29.12* Author Lounge (Yazar Salonu), English PEN Literary Café (PEN İngiltere Edebiyat Kafesi)  ve Literary Translation Centre (Edebiyat Çevirisi Merkezi), Earl’s Court’taki her daim en kalabalık etkinlik bölümleri. Yazar Salonu’nda, özellikle “Kişisel Yayıncılığa Giriş” ve “Geleneksel Yayıncıları Bekleyen Zorluklar” adlı konuşmalar tıklım tıkıştı. Edebiyat Çevirisi Merkezi’nde, “Edebiyat Çevirmeni Nasıl Olunur” ile “Brezilya – Ülke mi Hareket mi?” başlıklı seminerler yer aldı. PEN Kafesi’neyse bugün Elif Şafak, Will Self ve Murathan Mungan gibi yazarlar konuk oldu. Özellikle Self’in sözünü sakınmayan bir yazar olduğunu söyleyebiliriz:

İngilizler -di’li geçmiş zamanı neden bu kadar çok seviyor? Çünkü -di’li geçmiş zamanda İngiltere harikaydı ve Thatcher hâlâ hayattaydı. Oysa bugün İngiltere boku yemiş durumda.

* Fuarda dijital yayıncılığa ve teknolojik gelişmelere ayrılan bölüm oldukça geniş. E-kitap ve e-okur markası Kobo, hem reklamları hem de etkinlikleriye dikkat çekiyor. İnternet devi Amazon, kitapçıdan ziyade yayıncı kimliğiyle ön planda — Kindle Direct Publishing standında “Bağımsız Yayıncılık” sloganı göze batıyor.

* Bugün Türkiye’yle ilgili etkinlikler dolu doluydu. İşte bunlardan bazıları:

+ Türkiye’de Ne Satar? – Richard Mollet yönetiminde Emrah Özpirinçci, Erhan Erken, Aslıhan Dinç.

+ Çeviri Atölyeleri ve Çeviri Hareketleri – Saliha Paker yönetiminde Ümit Yaşar Gözüm, Mell Kenne, Başak Ergil, Turan Parlak.

+ Türkçenin Şiirselliği – Ataol Behramoğlu yönetiminde Bülent Ata, Ömer Erdem.

+ Kitap Editörleri Türk Edebiyatını Değerlendiriyor – Cem Erciyes yönetiminde Faruk Şüyün, Turhan Günay, Filiz Aygündüz.

+ Türkiye’de Kitap ve Dijital Kitap Dağıtımcılığı ve Tedarik Zincirleri – Lucy Huddlestone yönetiminde Kenan Kocatürk, İhsan Sönmez, Mehmet İnhan ve Muharrem Kaşıtoğlu.

* Gün içerisinde, Kalem Ajans’ın sahibi Nermin Mollaoğlu aracılığıyla, Ahmet Ümit’in Macar yayıncısı Egmont Hungary’den Sarolta Petrina’yla görüşme fırsatı yakaladık. Petrina, Bab-ı Esrar‘ı Eylül 2013’te yayımlamayı umduklarını, yakın zaman içinde toplamda 4 Ümit kitap basmayı planladıklarını söyledi. Yayınevi, Ümit’le, yazarın eski yayıncısı Doğan aracılığıyla tanışmış. Aslen çocuk kitapları yayımlayan Egmont Hungary, 2010’da kurduğu yeni yayınevinde gerilim ve polisiye eserlere yer veriyor.

Sırma Köksal, Senay Haznedaroğlu ve Deniz Kavukçuoğlu.
Sırma Köksal, Senay Haznedaroğlu ve Deniz Kavukçuoğlu, toplantılar arasında soluklanırken.

* Bugün Yayıncılar Birliği yetkililerine fuarın gidişatıyla ilgili düşüncelerini sorduk. Fuar hâlâ devam etmekte olduğundan resmi bir yorum yapmak istemediler ama şu ana kadar genel olarak memnun olduklarını belirttiler. Benzer bir şekilde Domingo, Oğlak, Everest ve Sel yayınevlerinden yetkililer, heyecan verici bir gelişme olmadığını ama her şeyin yolunda gittiğini ve fuarda bulunmaktan mutlu olduklarını söylediler. Yabancı yazarların Türkçe haklarıyla ilgili bomba haberler varsa da şimdilik saklanıyor.

Website | + posts

2013 Londra Kitap Fuarı – 2. Gün” üzerine 3 yorum

Bir Cevap Yazın