Haftanın Eğlencesi: Film ve dizilerdeki baş belası bilgisayarlar

Pek sevdiğimiz io9 en belalı, en lanet, kendisine en sövdüren bilgisayarların bir listesini çıkarmış. On iki maddelik listelerinin robotları içermemesi özellikle dikkatimizi çekti. Robotlar da olsaydı bizim ilk adaylarımızdan biri kesinlikle geçtiğimiz sene gösterime giren Prometheus filmindeki Michael Fassbender’in sinir bozucu derecede iyi oynadığı David olurdu herhalde. Liste uzun, biz aralarında en kalpten sayıp sövdüklerimizi seçtik (büyük başlıklar) ve en sinir bozucu sahnelerini ekledik. David’i de ihmal etmedik.

1) HAL 9000, 2001: Uzay Macerası 

Hakikaten ses tonundan duraklamalarına ve filmin içindeki temel rolüne kadar HAL 9000 en akıllarda kalan bilgisayar olmalı. Unutanlar için filmden io9’unda bahsettiği sinir bozucu sessizlik ve arkasından gelen “özür dilerim Dave” repliğini aşağıya ekliyoruz.

2) Ana Kontrol Programı, Tron

Server‘lardaki tüm diğer programları köle edip kendi eğlencesi için savaştırdı.”

3) Ajan Smith, Matrix 

Herhalde kendisini iyice bir bilgisayar illetine çevirip bilgisayardan beklenmeyecek bir tutkuyla insanların peşine düştüğü ve kendini çoğaltıp durduğu sahnelerde en aksiyon sevenlerimiz bile “yeter artık” demiştir. Öyle ki, Hugo Weaving sonra hangi filmde gözüktüyse hep Ajan Smith’i hatırlattı. Hemen aklımıza Türk filmlerine yakışacak kötü adam gülüşü geliyor ve buraya ekliyoruz:

4) Skynet, Terminatör

Terminatör serisindeki tüm kötülüğün anası Skynet’in terminatör modellerini metal iskelet olarak tasarlamış olması zevksiz bulmuş io9. Bizce parlak metal iskeletler tam da filmin havasına uyuyordu.

5) The Ultimate Computer, Süpermen III

“Süpermen’i öldüremiyor ve savunmasız kadınları robota çeviriyor.” Listeyi hazırlayanlar pek başarısız bulmuşlar. Bizce de “ultimate” (son nokta) lakabını pek hak etmiyor.

6) Cerebro ve Tehlike Odası, X-Men

 

Cerebro’yu baş belası değil pek de havalı bulduğumuzdan biz katılamadık bu maddeye. Siz ne dersiniz? Listeyi hazırlayanlar zaten Profesör X’i en baş belası bulduklarından bu bilgisayara başka bir mantıkla yaklaşmaktalar.

7) Proteus IV, Demon Seed

Şeytani bir tohumla bir kadını hamile bırakmayı başaran Proteus’un sonra da kendini yok edip robot bebeği tek başına bırakmasını çok ahmakça bir hareket olarak yorumlamışlar.

8) Colossus ve Guardian, The Forbin Project

Soğuk Savaş’ın derinliklerinde ve farklı taraflardaki bu iki bilgisayar sırf birbirleriyle iletişimleri kesilmesin diye nükleer bombalar fırlatmaya başlarlar. Daha baş belası ne olabilir?

9) “Kill Switch” bölümündeki isimsiz yapay zekâ programı, The X-Files

Bu yapay zekâ programı, Ajan Mulder’a sadece fiziksel değil duygusal işkence de uyguluyor ve Scully’yi karate yaparken gösteriyor. Tam anlamıyla insan gibi düşünen bir baş belası.

10) HARDAC, Batman: Çizgi Film

Acı yok etmek için acı çeken insanları, dolayısıyla tüm insanlığı yok eden bir baş belası!

11) Acil Durum Sağlık Programı, Star Trek: Voyager

Hastalarının canını sıkmaktan ve beceriksizliklerine dikkat çekmekten çekinmeyen robotik doktor

12) Xoanon, Doctor Who

 io9 en kötü yapay zekâ programlarının Doctor Who‘da geçtiğini belirtmiş; bu da onların en kötülerinden ve içinde dördüncü doktorun kişiliğini de barındırıyor.

Liste Dışı: David, Prometheus 

Kötücül planlarını uygularken bir yandan da insanlarla insan ve android doğası üzerine sohbet etmeyi sürdürüyor David. İşte bu sahnede kendi hayal kırıklığını ve öfkesini sinir bozucu bir gülümseyle yansıtıyor. Filmdeki tek iyi şeyin Fassbender’in oyunculuğu olduğunu düşünen bir tek biz mi varız acaba?

Website | + posts

Haftanın Eğlencesi: Film ve dizilerdeki baş belası bilgisayarlar” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın