Yurtta barış, dünyada cannabis

Calvin Cordazor Broadus Jr., dünyanın en tanınmış rap müzisyenlerinden biri. Geçtiğimiz günlerde New York’ta hatırı sayılır bir gazeteci kalabalığının karşısına geçerek, kendi hakkında “mühim” açıklamalarda bulundu.

Önce, sahne adı olan “Snoop Dogg”‘u artık kullanmayacağını, kendisine bu isimle hitap edilmemesini istediğini, bunun yerine “Snoop Lion” olarak anılacağını söyledi. Basın mensupları bu mühim haberi kaydederken, Boradus Jr., bundan böyle hip hop değil reggae tarzında müzik yapacağını sözlerine ekledi. Bu cümleleri daha bir ilgi çekti, ama asıl bombasını sona saklamıştı. Broadus Jr., eskiden olduğu kişinin öldüğünü, şu anda Bob Marley‘nin reenkarne olmuş ruhunun vücudunda yaşamakta olduğunu açıkladı.

Gazetecilerin 1981’de ölen Marley’nin ruhunun 32 yıldır nerelerde olduğuna dair imalı sorularını “Snoop Lion” duymazdan geldi. Marley’nin ruhu anlaşılan boş durmaktan sıkılmıştı ki, basın toplantısından sonraki üç hafta içinde 16 parçalık Reincarnated adlı albümü çıkarıvermişti. Ancak, söylenenler doğruysa, günde ortalama 80 kadar “sigara” kayıtlara yardım etmişti.

Dr. Dre‘nin 1998’de 1992’de müzik dünyasına kazandırdığı Snoop, bugün 41 yaşında, üç çocuk babası bir yetişkin. Jamaika’da Rastafari inancına geçişi, adadaki bir tapınakta başına gelen dini bir sanrı sonrası olmuş. Bu sırada bir rastafari rahibi, ona bir aslan olduğunu söyleyince, adını değiştirmeye karar vermiş. Aynı zamanda artık şiddet yerine barışın taraftarı olmuş. Muhtemelen adada kolaylıkla elde edilen ve kullanılan cannabis bitkisinin de bu değişimde katkısı olmuş olsa gerek, ancak birisi şiddet yerine barışın tarafında olduğunu söylüyorsa onu kim eleştirebilir?

Snoop Dogg’un bir çete üyesinden, Bob Marley’nin reenkarne haline doğru geçirdiği değişimi, kendine biçtiği karikatürize kişilik kapsamında değerlendirmek kaçınılmaz. Kendine uydurduğu hikâyeleri ciddiye almak kolay olmadığı gibi, onu eleştirmek de pek mümkün olmuyor. Snoop ise, hip hop’tan reggae’ye, Amerika’dan Jamaika’ya, çetelerden barış taraftarlığına, sürekli yeni bir yol ve yeni bir pazar oluşturmayı başarıyor.

Website | + posts

Yurtta barış, dünyada cannabis” üzerine 4 yorum

  1. Snoop’un müzik piyasasına adın atışı 1998’de değil, daha önce. Tupac ile düetleri var “2 of Amerika’z Most Wanted” diye. Tupac 1996’da öldürüldü.

  2. Koltukname’nin harika bir blog olmasina ragmen, blog yazarlarinin genel olarak rap muzik hakkinda bir cahillikleri soz konusu. Snoop Dogg’in, Dr. Dre tarafindan muzik piyasasina ilk sunulmasi 92 tarihli Deep Cover filminin soundtrack’iyle olmustur, daha sonra Dr. Dre’nin yine ayni tarihli The Chronic albumuyle beraber ismini duyurmayi baslamis ve debut albumunu de 1993 yilinda Doggstyle adiyla piyasaya surmus ve bu album Rap tarihinin klasiklerinden biri olarak anilmaktadir.

Bir Cevap Yazın