Haftadan Kalanlar // 8-14 Temmuz 2013

Haftadan Kalanlar adlı bölümümüze hoş geldiniz. Adından da anlaşılabileceği üzere, bu köşede haftadan kalanları, okuyup da blog yazısına uzamayanları, bir tweet’e sığmayanları, bir arada daha mı güzel dururlar dediklerimizi sizlerle paylaşıyoruz.

* Gezi Parkı Direnişi’nde bilgisayar oyuncusu gençliğin en önlerde yer aldığı malumunuzdur (örnek ve örnek). Doğal olarak direnişin kendisinin de bir bilgisayar oyununa dönüşmesi kaçınılmaz. Büyük “savaş” oyunları geliştirilene kadar ilgilenenler bu “Tweet Atma Oyunu“na göz atabilirler.

* Gezi’yle ve direnişle meşgul olduğumuz şu günlerde uluslararası camiada edebiyat haberleri devam etmekte elbette. Daha önce aday adayı ve aday listelerine yer verdiğimiz IMPAC Dublin Edebiyat Ödülleri’nin 2013 sahibi belli oldu: City of Bohane adlı kitabıyla Kevin Barry. Kitabın Türkçede yayımlanacağına dair bir habere henüz ulaşamadık.

* Jane Austen’ın Gurur ve Önyargı adlı romanının meşhur karakteri, Bay Darcy, kısa bir televizyon dizisinde Colin Firth tarafından ölümsüzleştirilmişti. Şimdi, filmin –ve elbette kitabın– en sevilen bölümlerinden olan göl sahnesi, Hyde Park’taki göle konuşlandırılan bir heykelle ölümsüzleşirildi. Heykel, duruma göre, hayallerinizi ya da kâbuslarınızı süsleyecek.

* Woody Allen’ın son filmi, Blue Jasmine (Mavi Yasemin) Amerika’da ay sonunda, Türkiye’de ise 27 Eylül’de vizyona girecek. Ama Allen bir sonraki projesi için kolları sıvadı bile. Colin Firth, Emma Stone, Marcia Gay Harden, Jacki Weaver ve Eileen Atkins gibi isimleri bir araya getirecek olan ve 1920’lerde geçen filmin çekimleri Fransa’nın güneyinde başlamış bulunuyor.

* Kitap fetişisti olmak ya da olmamak… Kitaplara birer nesne olarak verdiğimiz değer, içindeki metinlerin önüne mi geçiyor? Peki ya, Italo Calvino’nun Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu romanındaki karakterlerden biri gibi, kitaplardan heykeller yapanlar? Onları böyle bir soruda nereye oturtmamız gerekiyor? Heykel çalışmaları ve konu üzerine yorumlar için sizi Page-Turner’a alalım.

* Okumaya başlanan kitap neden yarıda bırakılır? Goodreads, en çok yarım bırakılan kitapları ve yarım bırakılma gerekçelerini derlemiş. Bu vesileyle, Koltukname’nin şu sıralar hangi kitapları okuduğunu merak edenler için Goodreads hesabımızı da hatırlatmış olalım.

Website | + posts

Bir Cevap Yazın