Taş olursun taş

“Dokunma, taş olursun” tehditlerinin gerçekleştiği yer: Tanzanya.

Tanzanya’daki Natron Gölü civarında ölen hayvanların bedeni taşa benzer bir görünüm alıyor. Sebebi, gölün pH ölçüsünün istikrarlı bir şekilde 9 ile 10,5 arasında kalması — bu aşırı bazlılık, hayvanların sonsuza dek bir heykel misali korunmasına yol açıyor. Bilimsel olmasına bilimsel bir fenomen belki ama gerçeklerin insana gerçeküstü geldiği anlardan da biri.

Nick Brandt, gölün kıyısında bulduğu, bu şekilde “taş kesmiş” hayvanları gölün üstüne yerleştirip fotoğraflayarak tüyler ürpertici bir çalışmaya imza atmış. Fazla yoruma gerek yok, diyerek sözü Brandt’e bırakıyoruz. (Gizmodo aracılığıyla.)

Hayvranları –envai çeşit kuş ve yarasa– tesadüfen, kuzey Tanzanya’daki Natron Gölü’nün kıyısına vurmuş şekilde buldum. Kimse tam olarak nasıl öldüklerini bilmiyor ama anlaşılan göl yüzeyinin aşırı derecedeki yansıtıcı yapısı kafalarını karıştırıyor ve çerçevesiz camlara çarpan kuşlar gibi göle çarpıyorlar. Su aşırı yüksek seviyelerde sodyum karbonat ve tuz bulunuyor; söz konusu olan öyle yüksek seviyeler ki Kodak film kutularımdaki mürekkep saniyeler içinde yok olur. Sodyum karbonatla tuz, hayvanların kireçlenmesine, kururken de mükemmel bir şekilde korunmasına yol açıyor.

Bu hayvanları kıyıda bulduğum gibi aldıktan sonra “canlı” konumlara yerleştirdim, bir nevi tekrar “hayata” döndürdüm. Bir kez daha canlandılar, ölümden sonra yeniden yaşadılar.

ku-xlarge2

ku-xlarge3

Calcified Swallow

Calcified Bat II

Calcified Fish Eagle

Düzeltme (5 Mayıs 2014): 3 Aralık 2013 tarihinde yayımlanan yazıda, göle değen hayvanların taşa dönüştüğü yazıyordu. Twitter’dan gelen uyarılar doğrultusunda, hayvanların öldükten sonra bedenlerinin keskinleştiğini öğrendik ve haberi bu şekilde düzelttik.

Website | + posts

Bir Cevap Yazın