2013’ün öne çıkan jüri üyeleri ve seçici kurulları

Yıl sonu, beraberinde listeleri de getirir. Şirketlerin bütçe hesaplarından bireylerin yeni yıl kararlarına, geride bırakılan on iki ay değerlendirilir, gelecek on iki ay için hazırlık yapılır.

Edebiyat severler için yıl sonu listelerinin gözdeleri, kuşkusuz kitaba dair olanlardır. Öne çıkan kitaplar, en iyi kitaplar, 5’ten 10’dan 50’den 100’e kadar sıralanan kitaplar, bizim sevdiklerimiz, sizin seçtikleriniz… Zaten yıl boyunca, plaj kitaplarından şömine başı kitaplarına, hasta yatağında okunacaklardan ters takla atarken okunacaklara kadar, türlü türlü liste yapılmıştır. Kitap listelerinin sonu yoktur – sonunun olmasına gerek de yoktur.

Kimi zamanlar –bizim “Yıldan Geri Kalanlar” yahut Radikal Kitap’ın “Yılın 100 Kitabı”nda olduğu gibi– ekip içi yapılan bir seçkidir söz konusu olan. Lakin diğer zamanlar, işin içine “danışılan” adlar girer. Şu kadar kişiye sorulmuştur. Verdikleri yanıtlar şöyledir. Şu kadar kişiye sorulduktan sonra seçkilerinin ortalaması, bu ortalamanın da karekökü alınmış, birkaç karate numarasının ardından aşağıdaki şekle büründürülmüştür.

Bunca listeye bakarken, o seçici kurullarda kimlerin yer aldığını, bu başlıkları kimlerin seçtiğini merak etmemek mümkün değil. Biz de bu merakımıza yenik düşerek, dergilere ya da gazetelere kitapla ilgili seçkiler yapanların bir dökümünü almaya karar verdik. Edebiyat ödüllerinin jürilerinin de bu dökümde yer alması gerektiği kısa sürede anlaşıldı. Neticede tek bir kitaba –ya da farklı türlerde tek kitaplara– verilen ödül, “Bizce son yılın en iyisi budur,” demek değil midir?

1 Ocak 2013’ten bu yana toplamda 23 ödül, 4 tane de liste inceledik. Çalışmaya başladığımızda çok daha fazla listeyle karşılaşmayı bekliyorduk – bu yılki rakamın bu kadar düşük olması, belki Gezi Direnişi sırasında gündelik hayatın askıya alınmasına bağlanabilir. Her halükârda, jüriler ile seçici kurullar arasındaki bu rakamsal dengesizlik, iki ayrı döküm almamıza yol açtı.

Biz böyle bir çalışmaya gerek duyulduğunu, ortaya çıkan rakamların ilginç olabileceğini, konuyla ilgili tartışmalara farklı bir boyut kazandırabileceğini düşündük. Belki de yanılmışızdır. Kararı, yarın ve ertesi gün yayınlayacağımız verileri inceledikten sonra vereceğinizi umuyoruz. Verileri, herhangi bir yorum katmadan sunacağız. Takdir size kalmış.

Koltukname ailesi olarak size sağlık, neşe, sanat, kitap ve elbette liste dolu bir yıl diliyoruz.

Sonnot: Genel olarak listelerle ilgili güzel bir yazı için Siren’in Sesi’ne göz atabilirsiniz. Metin Celâl de köşesinde yıl sonu listelerine değinmişti.

Yazı dizisindeki diğer yazılar:

2013’ün öne çıkan jüri üyeleri 
2013’ün öne çıkan seçici kurul üyeleri 

Website | + posts

2013’ün öne çıkan jüri üyeleri ve seçici kurulları” üzerine 5 yorum

Bir Cevap Yazın