İnternet müzik piyasasına taksitli alışveriş gelir mi?

iTunes internet mağazasının açıldığı günden beri ABD’deki müzik indirme sayısı ilk kez geriledi. Pazar araştırmaları yapan Nielsen SoundScan adlı şirketin bildirdiğine göre, müzik indirme adedi, 2013 yılında 1,34 milyar adetten 1,26 milyara düştü. Bu, %5,7’lik bir pazar daralmasına işaret etmekte. Albüm indirmelerinde ise önemsenecek bir değişim yok: 2012’de 117,7 milyon adet olarak gerçekleşen satışlar, 2013’te 117,6 adet olarak kayıtlara geçmiş.

Sektörü tanıyanlar, “streaming” olarak adlandırılan yeni hizmet türünün bu konudaki en önemli sebep olduğunu belirtiyorlar. Streaming hizmetine abone olan kullanıcılar, ortalama 10 Amerikan doları aylık ücret karşılığında, indirmeden sınırsız müzik dinleme hakkını satın alıyorlar. Böylece geniş depolama alanına sahip olması gerekmeyen internet bağlantılı müzik çalarlar ya da PC veya telefon aracılığıyla “on demand”, yani talep üzerine, müzik dinlemek mümkün oluyor.

Peki halen kanlı canlı CD alan kaldı mı, diye soracak olursanız, cevap evet. Ancak CD satışlarında hepsinden daha büyük bir gerileme var. ABD’de 2013’teki CD satışları, bir önceki yıla göre %14,5 düşerek 165,4 milyona gerilemiş. Plak satışlarında ise yaklaşık %30 artış var. Toplam plak satışı 6 milyon adede ulaşmış durumda.

İnternetten müzik satın alan tüketicilerin davranışları, teknolojinin ve altyapının gelişimiyle değişiklik gösteriyorlar. İnternet hızı arttıkça ve mobil internet bağlantısı artık sıradan bir hizmet haline gelince, tüketiciler müziği indirmek yerine “streaming” hizmetini tercih etmeye başlıyorlar.

Bir başka önemli gösterge de, tüketicilerin bir albümün tamamını satın almak yerine, artık çok daha cüzi bir tutar karşılığında, öndinleme de yaptıktan sonra istedikleri şarkıları tek tek satın almaları.

Uzun süre koleksiyoncuları ve meraklıları dışında ihmal edilen plaklarsa tekrar popüler hale gelmekte. Sevenleri tarafından tınısı eşsiz bulunan plaklar, son dönemde müzikseverlerce yeniden keşfedilmiş durumda.

Billboard‘un haberine göre, ABD pazarındaki daralmaya rağmen 1 milyon satış rakamını geçen albüm indirmeleri, 10’dan 13’e yükselmiş. Bu barajı geçen parça adedi ise 2013’te 106. En çok indirilen parça ise, 6,5 milyon adetle, itiraf ediyoruz, hiç beklemediğimiz şekilde Robin Thicke’nin “Blurred Lines“ı olmuş.

Website | + posts

İnternet müzik piyasasına taksitli alışveriş gelir mi?” üzerine 2 yorum

  1. evet, parçanın bu kategoride olduğu kesin ama ben daha bilinen ve popüler bir müzisyenin (Rihanna, Lady Gaga gibi) listenin tepesinde olmasını beklerdim doğrusu.

Bir Cevap Yazın