Yazarların uyku alışkanlıkları ile edebi üretkenlikleri

Brainpickings için hazırlanan aşağıdaki infografikte, yazarların uykudan kalkış saatleri ile (bilgi çeşitli söyleşilerden ve biyografilerden edinilmiş) edebi üretkenlikleri karşılaştırılıyor. Üretkenlikleri, yayımlanan kitap sayısıyla ölçülüyor. Aldıkları büyük ödüller de çalışmaya dahil edilmiş. Yazılan kitap sayısı biraz da yazarların ömürlerine bağlı ve yazarın hangi ödülü alabileceği hangi dönemde yaşadığıyla ilgili olduğundan, yazarların doğum ve ölüm tarihleri de verilmiş.

İnfografiğin anahtarı sağ üst köşede. Şöyle ki: Ad-soyad ile doğum-ölüm tarihlerinin altında yer alan çizginin uzunluğu, ömürlerinin uzunluğuna tekabül ediyor. Orada küçük bir haç varsa, yazar intihar etmiş demek. Yazarın resmini çevreleyen halkanın rengi/renkleri, hangi ödülü/ödülleri aldığına işaret ediyor. Orada bir asteriks varsa, Nobel Ödülü olmadan önce yaşamış demek. Uyanış saatinin altındaki küçük çizgiler, kaç eseri olduğuna işaret ediyor. Yeşil, kurgu dışı; kırmızı, kurgu; mavi, şiir; sarı, diğerleri. Sıralama, yazarların uyanış saatlerine göre.

Daha önce, uykulu zihinlerin daha özgürce düşünebildiklerini ortaya çıkaran bir araştırmanın haberini yapmıştık. Burada da, yazarların yalnızca kaçta kalktıklarını değil, kaç saat uyuduklarını görmek ilginç olabilirdi. Özellikle gecenin (ya da sabahın) birinde kalkan Balzac ile öğlen on ikide uyanan Bukowski gibi aşırı durumlarda. Yine de keyifle incelenen bir çalışma olmuş. Büyütmek için üstüne tıklayıp sonra tekrar bir tıklamanız yeterli. Ayrıca dileyenler farklı boylarda posterini şuradan satın alabilirler. (Siren’in Sesi aracılığıyla.)

 

sleepproductivitywriters_1500_1

Website | + posts

Yazarların uyku alışkanlıkları ile edebi üretkenlikleri” üzerine 2 yorum

Bir Cevap Yazın