Geçtiğimiz günlerde, müzik dünyasına yönelik çalışmalarıyla tanınan ünlü tasarımcı Storm Thorgerson, 69 yaşında kanser sebebiyle yaşamını yitirdi. Görsel tasarım dehası olarak gösterilen Thorgerson’un yarım yüzyıla yaklaşan kariyeri böylece noktalanmış oldu. Thorgers’un ardından Pink Floyd resmi sitesi ve David Gilmour, Thorgerson’un kaybı için ayrı ayrı mesajlar yayınladılar. Thorgerson’u hatırlamak için 60’lara doğru bir yolculuk yapmak gerek.
1968 yılı Pink Floyd için büyük bir değişim yılıydı. Syd Barrett’ın bozulan ruh sağlığı sebebiyle, eski okul arkadaşı David Gilmour, konserlerde onun yerini alacaktı. Ancak bu değişim, sadece sahne performanslarıyla sınırlı kalmadı. Grubun fantastik ve ironik sözlerle bezeli “uzay rock” tarzındaki çizgisi de, çok yetenekli bir gitarist ve müzisyen olan Gilmour’un katılımıyla değişmeye başlamıştı.
İlk albümü büyük sansasyon yaratmış grup, şimdi kurucusu ve isim babası Barrett’ın bir var bir yok haliyle, yeni bir albüm kaydetmekteydi. A Saucerful of Secrets adını alacak bu albümün kapağını, çocukluk arkadaşları Storm Thorgerson‘un tasarlaması konusunda herhangi bir tartışma yaşanmamıştı. Aubrey Powell’la birlikte, “Hipgnosis” adı altında tasarımlar yapan Norveç kökenli Thorgerson için bu albüm, tıpkı Pink Floyd gibi, bir eşik olacaktı.
Pink Floyd’un sürekli evrilen ve derinleşen müziğine, Thorgerson’un tasarımları adeta sihirli dokunuşlar gibiydi. A Saucerful of Secrets‘la başlayan birliktelik, bir yıl sonraki Ummagumma albümüyle devam etmişti. Ummagumma, en az müziği kadar, Gigi müzikalinin plağı ve iç içe geçen bir fotoğrafın bulunduğu kapağıyla da tanınmıştı.
Hemen ardında, Thorgerson, bir vicdan borcu olarak, Syd Barrett’ın solo albümü The Madcap Laughs ve aynı yıl (1970) çıkan yeni Pink Floyd albümü Atom Heart Mother‘ın görsel sanat yönetmenliğini üstlendi. Tüm bu yenilikçi ve sıradışı işlere rağmen, Thorgerson’un en meşhur tasarımı, yayınlanmasından yaklaşık 31 yıl sonra bile (1630 hafta) halen Billboard listelerinde yer alan, 1973 tarihli The Dark Side of the Moon albümü olacaktı. Thorgerson, Hipgnosis’in albüm için yaptığı tasarımları grubun önüne koyduğunda, seçimin üç saniye sürdüğünü bizzat anılarında anlatır. Renk tayfında aslında olmayan mor rengin kullanılmış olmasına grup elemanları dikkat bile etmez. Arka kapakta da, fiziksel olarak mümkün olmayan biçimde, tayfı tersine çeviren ters bir pirizma vardır. Ama bu da dikkat çekmez ve tüm zamanların belki de en iyi bilinen albüm kapağı bu şekilde ortaya çıkar.
Pink Floyd dışında, Thorgerson, yine çocukluk arkadaşı Roy Harper, Genesis, UFO, Bad Company, 10cc, AC/DC, Led Zeppelin, The Alan Parson’s Project, Yes, Black Sabbath, Def Leppard, Rainbow, Audioslave gibi sayısız müziyenin ve grubun albümü için tasarımlar yaptı. Ancak o hep, çocukluk günlerinde Cambridge’de nehrin kenarında buluştuğu Pink Floyd üyelerinin albümleriyle bilindi. Fotoğraf sanatını süreal tarzda ve yenilikçi pek çok teknikle kullanmaları, fotoğrafları bilgisayarın olmadığı yıllarda manipüle etmelerini sağlayan yöntemler geliştirmeleri onları binlerce benzerleri arasında ayrıştırmıştı. Ama kimi zaman da, çılgın fikirlerini teknoloji olmaksızın gerçekleştirirdi. 1987 tarihli Pink Floyd albümü A Momentary Lapse of Reason için North Davon’daki Saunton Sands plajını iki gün kapatmış ve yüzlerce hastane yatağını kumsala döşemişti.