Çin’de, kimliği belirsiz bir sansür karşıtı grup, yuan banknotlarının üstüne karekod basıyor. Karekoda eşlik eden not: “İnternetteki güvenlik duvarını aşmak için karekodunu tarayıp programı indirin.” Söz konusu program, güvenlik duvarlarını yıkma hizmeti veren Freegate.
Banknotlarda karekod uygulamasında, yasadışı bir dini mezhep olan Falun Gong‘un imzası bulunduğu düşünülüyor. Falun Gong uzun bir süredir Çin’de sansür karşıtı teknolojileri yaygınlaştırmaya çalışıyor. Esas amaçları, kendi sansürlü internet sitelerine erişimi sağlayabilmek ve dinden ziyade sansürü kırmakla ilgilenen Çin internet kullanıcılarına mezheplerini tanıtabilmek.
Banknotlara damgalanan karekodlar, Çin’de hükümet kanallarında bile haber yapıldı. Elbette arkasında Falun Gong’un bulunma ihtimalinden söz etmeden ve karekodları “asla taranmaya çalışılmaması” gereken “reklam”lar olarak tanımlayarak. Yine de internet kullanıcıları kodu tarayıp indirme konusunda azimli.
Birçok [internet kullanıcısı] düşüncelerini popüler sitelerin yorum bölümlerinde ifade ettiler. “Falon Dafa’nın sözlerini [paraların üstünde] çok görüyorum,” dedi internet vatandaşı yubos1. Bir başkası şöyle bir yorumda bulundu: “Üstüne yazılar basılmış bir yuanı gören herkes bu kodun ne demek olduğunu anlayacaktır.”
Bir başka kullanıcı, woaixuneng520, şöyle yazdı: “Kodu taramayı denedim. Vay canına! Sonunda YouTube izleyebiliyorum.”
Başkalarıysa gazetelerde çıkan karekodlu banknot fotoğraflarının kalitesinden şikâyetçiydi. “Gazeteci daha belirgin bir fotoğraf çekemez mi? Ekranımı o kadar uzun süre taramaya çalıştım ki,” dedi bir kullanıcı.
“Öyle kullanışlı ki,” diye yazdı Qingwenwoding. “Ancak güvenlik duvarını yıktığınızda Çin’i daha açık görebiliyorsunuz.”
Karekoda, korsanla mücadeleden sonra şimdi de sansürle mücadelede yer verilerek, karekodun alışveriş merkezlerinin fillerini takip etmekten, dergilerin reklam sayfalarını süslemekten daha anlamlı bir kullanımı olduğu kanıtlanmış bulunuyor. Yeni bir torba yasayla Türkiye’deki internete de birçok kısıtlama getirilen şu günlerde, Çin’de yapılan bu başkaldırı hareketi pek “manidar”. (Boing Boing aracılığıyla.)