Japonya’dan sıradışı bir skandal

Mamoru Samuragochi, uzun süre Asya’nın klasik müzikteki harika çocuğu olarak tanınmaktaydı. Geçtiğimiz günlerde 50 yaşına basan “Japonya’nın Beethoven’ı” lakaplı Samuragochi’nin bir itirafı, müzik dünyasında büyük şaşkınlık yarattı. Kısmi işitme engelli olan Japon müzisyen, eserlerinin bir hayalet besteciye ait olduğunu açıkladı. Hem de son 20 yıldır.

Samuragochi, hayranlarını kandırdığı için en derin üzüntülere gark olduğunu avukatı aracılığıyla belirtti. Avukatı Samuragochi’nin günahlarının bağışlanması için bir yol ve bunlara bir açıklama olmadığını sözlerine ekledi. Japon müzisyenin, bu duruma sebep olarak giderek kötüleşen işitme duyusu sebebiyle, eserlerinin en az yarısında bir başka sanatçıdan yardım aldığı da böylece ortaya çıktı. Bu hayalet müzisyenin adının Takashi Niigaki olduğu da iddialar arasında.

Samuragochi, 90’lı yılların ortasında bazı meşhur video oyunlarına bestelediği müziklerle tanınmıştı. 35 yaşındayken işitme duyusunu kaybetse de, çalışmalarına devam etti ve Hiroşima atom bombası kurbanlarına ithaf ettiği “Senfoni No. 1, Hiroshima” adlı eseriyle adını duyurdu. 2011 yılında bölgedeki tsunami felaketinde de bu eser, hayatta kalma çabalarının sembolü haline geldi.

Samuragochi’nin itirafı, Japonya’da tam bir şok yaratmış durumda. Geçtiğimiz sene Samuragochi için geniş bir belgesel hazırlayan NHK radyo kanalı, itiraflardan sonra dinleyicilerinden “yaptıkları hatalı gazetecilik” için özür diledi. Müzisyenin albümlerini yayınlayan Nippon Columbia plak şirketi de, hayal kırıklığına uğradıklarını ve kızgın olduklarını kamuoyuna açıkladı. Şirketin sözcüsüne göre, ortalamada 3000 baskı satan klasik müzik albümleri türünde Samuragochi’nin Hiroshima senfonisi 180.000 adetle rekorları altüst etmiş olsa da, şirket albümü piyasadan çekmeye ve müzisyene dava açmaya karar vermiş.

Olay Japonya’yı öyle derinden sarmış durumda ki, kış olimpiyatlarında artistik patinaj dalında madalya umudu olan Daisuke Takahashi bile durumdan etkilenmiş halde. Gösterisini Samuragochi’nin bestesi eşliğinde sunacak olan Takahashi, bir son dakika değişikliğine gitmesinin mümkün olmadığını, ancak kendisi ve ekibinden hiç kimsenin bu sahtekârlıktan haberdar olmadığını, yoksa mutlaka başka bir müziği tercih edeceğini açıkladı.

Website | + posts

Bir Cevap Yazın