Gidemeyenler için seyahat rehberi: Marsilya

Marseille-la-nuit-by-F.Laffont-feraud

Rehberimiz, “Dünyada görülüp gezilecek, yaşanıp tadılacak o kadar çok yer, kültür ve yemek var ki!” diyenler için geliyor. Herhangi bir seyahat rehberine göz gezdirdiğinizde size, havalimanından şehir merkezine gidiş yolunu veya görülmesi gereken belli başlı turistik alanları gösterebilir; fakat sizi yerli halka karıştırmaz. Gidemeyenler için seyahat rehberiyle klasik anlamda seyahat rehberlerinin gözden kaçırdığı ve şehre esas havasını veren detayları paylaşmayı hedefliyoruz.

Bu vesileyle ilk lokasyonumuz için Marsilya’yı seçtik. Bunun sebebi Marsilya’nın özel bir anlamı ve dünyanın görülmemişliklerinden daha güzel bir yer olduğu için değil; ama Google Haritalar’ın herhalde en işlevsel özelliği bizi Marsilya’da gece turuna çıkardığı içindir. Google’ın Gece Yürüyüşü‘nü deneyimlemenizi tavsiye ediyoruz, zira burada bahsetmediğimiz ufak detayları kaçırmanızı istemeyiz.

Gece Yürüyüşü: Marsilya‘da konuşmacı olan arkadaşın ses tonunun –kasten seçilip seçilmediği bilinmemekle birlikte– geziye ayrı bir hava kattığı inkâr edilemez. Cours Lieutaud’da başlayan turumuz, pit stop‘lardaki farklı görsel ve işitsel, interaktif paylaşımlarla şenleniyor. Göze ilk çarpan ise neredeyse tüm binaların grafitilere bezenmiş olduğu. Ülkemizdeki durumun aksine, bu sokak sanatının üzerinin örtülmesi veya “temizlenmesi” gibi bir ihtiyaç olmasa gerek ki dünyaca ünlü grafiti sanatçılarının eserleriyle karşılaşıyoruz.

Tur boyunca geçilen dar ve girift sokaklar ise mistik havasıyla siyah-beyaz filmler için ideal birer sahne oluşturuyor.

marseille

Fransa’dan geçip de caz dinlememek olur mu? Hemen durup bir çift müzisyene kulak kabartıyoruz. Öncesinde ise bir sokak müzisyeniyle kulakların pası atılıyor.

Google rehberliğinde Marsilya’da en çok hoşuma giden, yolda yürürken karşılaştığımız bir kedi ile mutfağına daldığımız yerel restoran. Restoran şefi, ayak üzeri kendi spesiyalini tanıtıyor bize. Marsilya’nın bir Akdeniz şehri olması dolayısıyla yemek kültürü de ağırlıklı olarak balık ve deniz ürünlerinden oluşmaktadır. Haliyle yöresel bir yemek olan bouillabaisse de bir balık yahnisidir. Marsilya Limanı’ndan gelen kılçıklı kayabalığından yapılan bu lezzet, çoğunlukla çeşitli kabuklu deniz ürünleri eşliğinde pişirilir. Ekmek dilimleri ve rouille sosuyla gelen bouillabaisse‘i geleneksel olarak esas balık servisi izler.

Marseille

 

Son olarak önemsiz bilgilere bir yenisi daha eklemek isteriz. Olur da plazadaki kurumsal şirketinizden veya patronunuzdan izin koparıp gidebilirseniz –ki ben tam olarak da bu durumdayım– Marsilya sabununa ismini vermiş zeytinyağı sabunlarından almayı unutmayın, deriz. 600 yıllık Savon de Marseille, ayrıca XIV. Louis tarafından coğrafi işaret kapsamında korunmuştur. Yani Savon de Marseille ismi yalnızca Marsilya ve çevresinde üretilen zeytinyağı bazlı sabunlar için kullanılabilmektedir ve günümüzde sadece beş tane üreticisi bulunmaktadır.

Marsilya’yla başlayan “Gidemeyenler için seyahat rehberimiz” her ay başka bir istikametle devam edecek. Bizden ayrılmayın.

Hasbelkader avukat olmuş olan ezkilinc, plazalardan acısını gezerek, yiyerek, içerek çıkarmayı hedeflemektedir.

Website | + posts

@GSG Hukuk

Gidemeyenler için seyahat rehberi: Marsilya” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın