En iyi New York romanları

Ah, New York. Büyük Elma. Uyumayan Şehir. Orada yaşayanlar için dünyanın merkezi, geri kalanlarımız için belki pis ve gürültülü, belki romantik bir şehir…

Sizin için New York ne olursa (ya da ne olmazsa) olsun, bu eşsiz şehrin dünya kültüründe özel bir yer tuttuğu yadsınamaz. Bu, elbette edebiyat alanını da kapsıyor. Flavorwire sitesi, New York’ta yaşamanın nasıl bir deneyim olduğunu en güzel ifade eden yirmi beş romanı derlemiş. Bu romanların hepsi de New York’tan bağımsız olarak muhteşemler, o yüzden şehirle ilgilenmeyenlerin de mutlaka okumaları tavisye edilir.

Her zaman olduğu gibi Türkçede bulabileceğiniz romanlara bağlantılar verdik. Kitapların arasından okuduklarınız var mı? Varsa nasıl buldunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Rosemary’s Baby (Rosemary’nin Bebeği) / Ira Levin

Bu kitapla –ve filmle– ilgili bildiğiniz her şeyi unutun. Rosemary’s Baby, her New York’lunun anlayabileceği bir mesaj veriyor: Mükemmel daire diye bir şey yoktur. O eski binada bulduğunuz devasa ve ucuz yer, karnınızda Deccal’ı taşıdığınız için orada bulunmanızı isteyen Satanistlerle dolu…

Speedboat (Sürat Teknesi) / Renata Adler

Kahramanımız Jen Fain bu çılgın şehirde delicesine koştururken yanı başındaymışsınız gibi hissettiren, muhteşem bir roman. 

Open City (Açık Şehir) / Teju Cole

New York’ta yaşayan insanların o kadar azı New York doğumlu ki… Peki ya oralı olmayan bu insanlar Amerika’nın en garip şehri hakkında ne düşünüyor? Bu sorunun yanıtını arayan roman, hep New York’ta geçmese de şehre dair karşılaşabileceğiniz en güzel betimlemeleri içeriyor.

Kâtip Bartleby Herman Melville / Çev. Münir Göle / İletişim Yayınları

Teknik olarak bir novella sayılsa da, Kâtip Bartleby, gelmiş geçmiş en muhteşem Wall Street hikâyelerinden birini anlatıyor. 

The Group (Grup) / Mary McCarthy

Mary McCarthy, New York’a taşınan üniversite arkadaşı kızların neler yaşadığını Girls dizisi başlamadan çok önce anlatmıştı. Bu işi ondan iyi yapabilen de henüz çıkmadı.

The Tenants of Moonbloon (Moonbloon Kiracıları) / Edward Lewis Wallant

New York’taki ev sahibiniz aniden iyi bir insana dönüşseydi hoş olmaz mıydı? Wallant’ın bu konuya değinen klasiği aslında New York dışındaki kiracılara da sesleniyor…

Sag Harbor (Sag Limanı) / Colson Whitehead

New York Şehri’nin bir parçası olmayan ama New York’tan ayrı da düşünülemeyen Long Island’da geçen bu roman, şehrin dışına çıkınca insanın kendini nasıl başka bir dünyada bulduğunu anlatıyor.

Öksüz Brooklyn / Jonathan Lethem / Çev. Sabri Gürses / Plan B Yayınları

Brooklyn’in bugünkü gibi havalı bir yere dönüşmeden önceki halini anlatıyor bu roman. Belki de tüm listedeki en “New York’lu” kitap.

Masumiyet Çağı / Edith Wharton / Çev. Bilal Çölgeçen / İmge Kitabevi Yayınları

Wharton’ın klasiği günümüz New York’unu o kadar andırıyor ki, güncelliğini hiçbir zaman yitirmiyor.

The Love Affairs of Nathaniel P. (Nathaniel P.’nin Aşk İlişkileri) / Adelle Waldman

Günümüzde Brooklyn’e ve Brooklyn’de yaşayan yazarlara eleştirel bir bakışla yaklaşmaya cesaret edebilen ender bir eser.

Dancer From the Dance (Danstaki Dansçı) / Andrew Holleran

60’ların ve 70’lerin New York’unda gay gece hayatını anlatan bu romanın karakterleri gerçek hayattan fırlamış gibi.

Tiffany’de Kahvaltı Truman Capote / Çev. Meral Alakuş / Sel Yayıncılık

İnsanların evlerinden kalkıp tamamen yeni bir kimlikte New York’a taşındıkları söylenir hep. Capote bu hikâyeyi unutulmaz bir klasiğe dönüştürmüştü.

Sophie’s Choice (Sophie’nin Seçimi) / William Styron

Evet, belki Sophie’s Choice deyince akla ilk gelen şey Auschwitz oluyor. Ama kitabın aynı zamanda Stingo’yla, kendini Flatbush, Brooklyn’de Yahudilerin arasında bulan yazar adayıyla da ilgili olduğunu unutmamak gerek.

İt Kopuk Takımı / Jennifer Egan / Çev. Zeynep Heyzen Ateş / Pegasus Yayınları

New York’a belli hayallerle taşınırsınız ama çoğunlukla gerçeklerle karşı karşıya kalırsınız. Egan, bu olguyu birçok yazardan daha iyi anladığını kanıtlıyor.

Lush Life (Bolluk İçinde Bir Yaşam) / Richard Price

İnsanlar New York’un artık ne kadar güvenli bir yer olduğundan bahsediyorlar hep ama Wire dizisinin yazarı Price’ın bu romanı şehrin tam da en tehlikeli yanını anlatıyor.

Alev Püskürtenler / Rachel Kushner / Çev. Suat Ertüzün / Can Yayınları

1970’lerin ortasında, aşağı Manhattan’da geçen bu roman şimdiden bir modern klasik sayılıyor.

Brown Girl, Brownstones (Kahverengi Kız, Kahverengi Binalar) / Paule Marshall

Büyük Buhran ve II. Dünya Savaşı sırasında Brooklyn’e alışmaya çalışan göçmenlerin anlatıldığı bu roman, göçmenler hakkındaki en büyük Amerikan romanı olarak kabul görüyor.

Gönül Abla / Nathanael West / Çev. Tomris Uyar / Yapı Kredi Yayınları

New York’ta yaşıyor ve boğucu bir işte çalışıyorsunuz. Elbette West’in muhteşem novella‘sı bundan fazlasını anlatıyor ama gündelik olarak üzgün insanlarla karşı karşıya kalmak hepimizin anlayabileceği bir durum.

Great Jones Street (Büyük Jones Sokağı) / Don DeLillo

New York’lular maziden konuşmayı sever. DeLillo’nun üçüncü romanındaki rock yıldızı Bucky Wunderlick, bizi Manhattan’ın bir zamanlar unutulmuş bir bölgesine götürüyor — bugün ancak maaşı altı basamaklı olanların oturabileceği bir bölgeye.

Amerikan Sapığı / Bret Easton Ellis / Çev. Fatih Özgüven / İthaki Yayınları

Şehrin tüm ihtişamı ve zenginliği tepe taklak edilip gözlerimizin önünde parçalanıyor –testereyle– bu kitapta.

The Beautiful and Damned (Güzel ve Lanetli) / F. Scott Fitzgerald 

Fitzgerald ve New York deyince akla ilk gelen roman Muhteşem Gatsby olabilir. Oysa, The Beautiful and Damned, şehre dışarıdan gelip şehir tarafından yutulan bir yazarın kitabı. Gatsby Fitzgerald’ın Amerikan romanı olabilir, ama şüphesiz bu onun New York romanı.

Bir Başka Ülke / James Baldwin / Çev. Çiğdem Öztekin / Yapı Kredi Yayınları

Yayımlandığında bir sansasyon yaratan bu roman, Greenwich Village’de yaşayan insanların hayatlarını ve aşklarını anlatıyor.

Inferno (A Poet’s Novel) (Cehennem [Bir Şairin Romanı]) / Eileen Myles

Bu romanda yer alan hikâyelerin yazarın bizzat başından geçen, gerçek hikâyeler olmadığına inanmakta zorlanacaksınız.

 

Bright Lights, Big City (Parlak Işıklar, Büyük Şehir) / Jay McInerney

Epey bir liseli genci yazar olmak için New York’a taşınmaya ikna eden roman.

İmparatorun Çocukları / Claire Messud / Çev. Ali Cevat Akkoyunlu / Yapı Kredi Yayınları

Çılgınca partilere gidilen 20’li yaşlarla oturaklı bir hayat sürülen 40’lı yaşların arasında kalan o eşsiz dönemi, 30’ları anlatıyor bu roman.

Website | + posts

En iyi New York romanları” üzerine 6 yorum

  1. Tiffany’de Kahvaltı’yı okumuştum, insanı alkolik ve New York cemiyet hayatı müptelası yapabilir. Capote’nin en rahat yazdığı romandır herhalde, yazarın da hayat tarzını göz önünde bulundurursak…

    • Yazım hataları programın otomatik düzeltme özelliğini kapatmayı unuttuğumuz için olmuşa benziyor. Soruna dikkatimizi çektiğiniz için teşekkür ederiz, en kısa sürede düzelteceğiz.

  2. hımm, bence yazım yanlışlarının ilk halinin üzerini çizip yanına doğrusunu yazabilirdiniz. yıllar sonra okuduğumuzda yanlış yazılmış olanları anardık. siz bilirsiniz yine de.

Bir Cevap Yazın