Meşhur yapılara uzaklardan bakmak

Seyahatin en önemli öğelerinden biri de fotoğraftır. Kimi meşhur yapılar öyle çok fotoğraflanmışlardır ki, gerçeklerini görmek insanda bir fotoğrafa bakıyormuş izlenimi uyandırır.

İnternette “Giza piramitleri” ya da “Tac Mahal” gibi bir arama yaparsanız, çoğu tarihi yapının da benzer açılardan fotoğraflandığını görebilirsiniz. Bunun sebeplerinden biri, en güzel fotoğrafın tek bir açıdan çıkması olabilir belki. Fakat göz ardı edilen bir başka gerekçe daha var: şehirleşme. Yüzyıllar, bin yıllar önce inşa edilen bu yapılar zamanla şehirle çepeçevrelendiler; kimi durumlarda şehir tarafından yutuldular. Meşhur yapılara uzaklardan bakarak bu anıtların manzaranın bütünü içinde nasıl durduklarını ortaya koyan aşağıdaki çalışmayı işte bu yüzden çok sevdik.

Özellikle Branderburg Kapısı’nın çok ilginç durduğu kanaatindeyiz. Sizin de konuyla ilgili yorumlarınızı bekliyoruz. (This Isn’t Happiness üzerinden Huh. aracılığıyla.)

Tac Mahal
Tac Mahal

Giza Piramitleri
Giza Piramitleri
Stonehenge
Stonehenge
Niagara Şelalesi
Niagara Şelalesi
Branderburg Kapısı
Branderburg Kapısı
Partenon
Partenon
Rushmore Dağı
Rushmore Dağı
Yasak Şehir
Yasak Şehir
Hollywood
Hollywood
Santoron
Santoron
Aziz Vasil Katedrali
Aziz Vasil Katedrali
Website | + posts

Meşhur yapılara uzaklardan bakmak” üzerine 4 yorum

  1. Branderburg Kapısı içlerinde en normal olanı bence. Diğer fotoğraf hem yan hem de arka çekim olduğundan için kapının gerçek görkemi belli olmuyor olabilir ama normalde kapının önünde oldukça geniş bir meydan vardır ve o meydandan kapıyı seyretmesi fotoğraflarda olduğundan çok daha başkadır. Burada en büyük hayal kırıklığı Niagara Şelalesi, o muhteşem doğanın içine beton döktüklerini bilmiyordum. Tabi şehrin içinde kaybolmuş diğer tüm meşhur yapıların da uzaktan halleri içler acısı görünüyor.

  2. Mimari ihtiyaçlar ve anlam insanın yaşamının niteliğini uzun vadede belirliyor. Uzak açılarda tüm bu yapılar gerçek şu ki “oraya ait değil” gibi duruyorlar. Yapı, anlam ve algı üzerine derin düşünüp, okuyup bakıp yazmak lazım.

  3. Söylenecek pek söz yok gibi aslında, bu yapıların güzelliklerini göremeyip bu duruma düşüren insanlar var olduğu sürece böyle şeylere daha çok şahit oluruz. Bildiğimiz gibi bu işlerin ucu hep paraya dokunuyor. İleri ki zamanlarda kendim gidip görmeyi düşünüyorum bu yerleri o zamana kadar sağlıklı bir şekilde yerlerinden dururlar umarım.

Bir Cevap Yazın