Gidemeyenler için seyahat rehberi: Tromsø

Rehberimiz, “Dünyada görülüp gezilecek, yaşanıp tadılacak o kadar çok yer, kültür ve yemek var ki!” diyenler için geliyor. Herhangi bir seyahat rehberine göz gezdirdiğinizde size, havalimanından şehir merkezine gidiş yolunu veya görülmesi gereken belli başlı turistik alanları gösterebilir; fakat sizi yerli halka karıştırmaz. Gidemeyenler için seyahat rehberiyle klasik anlamda seyahat rehberlerinin gözden kaçırdığı ve şehre esas havasını veren detayları paylaşmayı hedefliyoruz.

Norveçli Balıkçılara ve Narin Ellerine Selam Olsun

Havalar bize kışı özletecek kadar ısınmışken kuzeylere doğru planlar yapmanın vakti geldi bence. İskandinav ülkelerinin büyüsünü bir yana bırakın, Kuzey Kutup çizgisi çevresindeki yerlerin ayrı bir havası vardır. Lafın gelişi de değil, gerçekten gece yarısı güneşi, Kuzey Işıkları, fiyortlar derken kendinizi Disney çizgi filmlerinin açılış sahnesinde gibi hissedebilirsiniz.

1280px-Panorama_fjellheisen-improved
Tromsø

Vikingler, Samiler derken Orta Avrupa’dan çok farklı bir kültürle karşılaşıyor insan İskandinavya’da. Tanıştığı anda soğuk nevale olan insanları, paylaşılan sohbet ve alkolle birlikte içi yumuşacık tatlı birer sufleye dönüşüyor adeta. Biz şerefine, diyorsak onlar da skøl, diyor sonuçta. Bir nevi Viking şerefi, öldürdükleri kurbanlarının kafataslarının birbirine tokuşturulmasından çıkan sesten türediği söyleniyor… İçkilerini neyle içtiklerini söylememe gerek yok herhalde.

Kuzey Kutup dairesinin 350 km uzağında yer alan Tromsø’nun bir kısmı Tromsøya adındaki kara üzerinde, diğer bir kısmı da Norveç anakarası üzerinde bulunuyor. Golfstrim akıntısının etkisiyle aynı enlemde bulunan diğer şehirlere kıyasla daha sıcak bir iklime sahip. Tabii siz yine de kendi sıcağınızla kıyaslamayın, kışları Tromsø’da -20 dereceleri görmek olağan durumlardan.

Tromsø by day
Gündüz Tromsø

Tromsø’ya gidilmesinin başlıca sebepleri doğal güzellikleri. Bulunduğu enlem sebebiyle Orta Avrupa ve güney kesimlerde yaşayan insanlara yabancı olan doğa harikaları gerçekleşiyor bu Norveç’in en kuzey yerleşim biriminde. Gece yarısı güneşi, nisan sonu ile ağustosun ortalarına kadar güneşin adam gibi batmaması sonucu oluşur. Düşünün ki gece saat 2’de her yer aydınlık. Fotoğraf çekme tutkunu arkadaşlar için cennet olarak tabir edilen bir dönem bu. Bu dönemin bitmesiyle karanlığına tekrar kavuşan kuzey, bu sefer de Kuzey Kutbu Işıkları‘yla dans ediyor (kelimenin tam anlamıyla). Kuzey ışıkları, havanın kararmasıyla 18.00 ile 24.00 arasında görünür hale geliyor.

Northern Lights
Kuzey Işıkları

Son doğa harikamız olarak fiyortlar, Norveç kıyılarının vazgeçilmezlerinden. En iyi ve etkileyici haliyle Tromsø’dan çıkacağınız bir tekne turunda deneyimleyebilirsiniz kıyı şeridini. Böylece Norveçli balıkçıları da bir kez olsun yakından tanımış olursunuz. Neutrogena’yı (yazının bu kısmında reklam yerleştirmesi yapılmıştır, yine de sponsorluk alınmamıştır) senelerce boşuna kullanmadık.

Fjords
Fjords

Biraz da şehrin kendisiyle ilgilenecek olursak, Tromsø, küçük bir kültür merkezi olarak karşımıza çıkıyor; tipik ahşap Norveç evlerinden elektronik müziğe, modernist kilise mimarisinden dünyanın en kuzey enlemindeki camiye (biliyorsunuz bazı din adamlarının Ramazan ayında arıza vermesine sebep olmuştur) varana kadar. Müzik festivalleriyle ün yapmış Tromsø, aynı zamanda Röyksopp, Lene Marlin gibi müzisyenlere ve Insomnia festivaline de ev sahipliği yapar. Şehir içinde görülmesi tavsiye edilen yerleri sıralayacak olursak:

  • Dünyanın en kuzey iklimindeki Arktik Alp Botanik Bahçesi
  • Perspektivet Müzesi
  • Polar hayatı deneyimlemek içi Polar Müzesi
  • Şehri tepeden görmek isteyenler için Teleferik de imkânlar dahilinde.

Uzun lafın kısası, doğayı severim, yeniliklere açığım, soğuk hiç canımı yakmaz, Orta Avrupa’da görülecek bir şey kalmadı diyorsanız çare kuzeyler ve en güzeli de Tromsø.

Norwegian wooden houses
Norveç’in tahta evleri
Website | + posts

@GSG Hukuk

Bir Cevap Yazın