Yetim Ülke’den bir barış çığlığı

Gazze’de olup bitenler, dünyanın nasıl bir cehenneme dönüştüğünü bir kez daha gösterdi. Masum insanlar, siviller, çocuklar, tüm dünyanın gözleri önünde öldürüldü, binlerce insanın yaşam alanı yok edildi, hayat şartları kabul edilmez seviyeye indirildi. Bütün bunlar, İsrail devletinin iradesi ve dünyanın icazetiyle gerçekleşti. İsrail, yarattığı ve sürdürdüğü şiddet dalgasıyla elde etmek istediği sonucu aldı mı bilinmez; ama antisemitizmi körüklediği apaçık ortada.

Oysa İsrail devletinin şiddet politikasına İsrail’de de tavizsizce karşı çıkanların sayısı az değil. İsrail’den çıkan önemli heavy metal gruplarından “Orphaned Land”de, yıllardır sürdürdüğü barış yanlısı tavrıyla muhalifler arasındaki yerini aldı.

“Oprphaned Land”, progresif metal tarzında müzik yapmakta ve doğulu bir tınıya sahip olmasına sebep olan yerel enstrümanlardan da bolca faydalanmakta. Son albümleri All Is One‘ın kapağında da üç semavi dinin sembollerini bir araya toplanmış. Grubun hem şarkı sözlerinde hem de sanat tasarımlarında barış, bir arada yaşam ve insanlık kavramları ana temayı oluşturmakta.

Geçtiğimiz yıl Filistin’den bir müzik grubuyla Avrupa turnesine çıkan “Orphaned Land”in dünyanın her tarafında büyük bir hayran kitlesi var. Gerçi, şu ana kadar konser verdikleri ağırlıklı nüfusu müslümanlardan oluşan tek ülke Türkiye, ancak ülkelerinden kalkıp konserleri takip etmek için Avrupa’ya giden arapların sayısı da oldukça fazla. Grubun solisti Kobi Fahri, yine geçen yıl Rolling Stone dergisinin yaptığı bir söyleşide kendilerine yönelik olası protestolar sorulunca, “Birlikte yaşıyoruz, birlikte çalıyoruz ve siyasetçilerin söyledikleri sebebiyle birbirimizi kırmıyoruz,” demişti.

Fahri, geçtiğimiz günlerde İsrail’in Gazze saldırılarını bir gazeteye, “Tüm hayatımız boyunca insanların birarada yaşaması için müziğimizle çabalayan bizler için bu yaşananlar dehşet verici” şeklinde yorumladı. Fahri, Ortadoğu’daki tarafların hepsine karşı eşit bir eleştirel tavır ortaya koyduklarını hatırlatıp, “Tarafların hiçbiri suçsuz değil ama hepsi karşısındakini suçlamak için her fırsatı kullanıyor, oysa sıradan insanların tek istediği basit ve normal bir yaşam sürmek” şeklinde sözlerine devam ediyor.

Fahri’ye göre ufukta bir barış görünmüyor. Çatışmasız bir ortam sağlansa da, şiddetin her an tekrar başlayabileceğinden endişeli: “Kafalarımızda ve düşüncelerimizde değişiklik olmadan başarı sağlamamız imkânsız. Bunun için örneğin hafta sonları İsrailli ve Filistinli çocukları bir araya getirmek ve kaynaşmalarını sağlamak, böylece daha çocukken birbirlerinden bir farkları olmadığını öğretmek iyi bir başlangıç olabilirdi. Gerçekten bir şeyleri değiştirmek için herkesin önce yaşamın kutsallığında birleşmesi gerekiyor ve bu maalesef şu an bir ütopya gibi.”

Grubun Kudüs’te 21 Ağustos’ta verdiği konserin biletleri saatler içinde tükenmişti.

Website | + posts

Bir Cevap Yazın