2014’ün öne çıkan jüri ve seçici kurul üyeleri

Aralık ayına girince insan dört bir yandan listelerle çevrelenir. En iyiler, en kötüler, en komikler, en saçmalar… en’lerin sonu bir türlü gelmez. Yaklaşan yeni yılın en eğlenceli yanlarından biridir bu. Geride kalan bir seneyi değerlendirmek, sınıflandırmak, numaralandırmak, puanlamak ve sonuçları dünya âlemle paylaşmak.

Bizim gibi edebiyat severler doğal olarak öncelikle kitap listelerine yöneliyor. Yıl içinde yayımlananları, gözümüzden kaçan bir şeyler olup olmadığını listelerden takip ediyor, listeler sayesinde yeni bir kitap, yazar ya da yayınevi keşfediyoruz. Kimi zamanlar –bizim “Yıldan Geri Kalanlar” yahut Radikal Kitap’ın “Yılın 100 Kitabı”nda olduğu gibi– ekip içi yapılan seçkilerden oluşuyor bu listeler. Kimi zamanlarsa yazarlar, çevirmenler, editörler, gazeteciler gibi dışarıdan insanların katkılarıyla biçimleniyor. Sorulara gelen yanıtlar bazen basit bir şekilde sıralanıyor, bazen de “algoritmalar” kullanılarak listeleniyor.

“Bir yıl içinde yayımlanan en iyi kitap bu” demenin bir başka yolu ise o kitaba ödül vermek. Edebiyat ödüllerinin jürileri de seçtikleri kitaplarla bir nevi kendi yıllık listelerini oluşturmuş oluyorlar. Çoğunlukla farklı türlerden seçilmiş tek kitaplık bir liste oluyor bu ama daha uzun listelerde olduğu gibi okurun algısını yönlendiriyor, belli bir yazara, çevirmene, hatta yayınevine dikkat çekiyor.

Peki okura nereye bakmasını söyleyen bu seçici kurullar, jüriler kimlerden oluşuyor? Edebiyat alanında otoriteler kim? İşte bu sorulardan yola çıkarak, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da jüri ve seçici kurul üyelerinin bir dökümünü almaya karar verdik. Toplam 25 ödül ile 5 liste inceledik. Yalnızca tüm üyelerini açıklayan ödül ile listeleri esas aldık. Çoğunlukla listeleri bulmakta büyük zorluk çektiğimiz için eksikliklerimiz varsa affedilmesini rica ediyoruz. Atladığımız mühim bir ödül olduğunu düşünüyorsanız yorumlarda bildirebilirsiniz.

Biz ortaya çıkan rakamların konuyla ilgili tartışmalara farklı bir boyut kazandırabileceği fikriyle yola çıktık. Bu bağlamda verileri herhangi bir yorum yapmadan paylaşıyoruz. Çalışmayı önümüzdeki yıllarda da sürdürmeyi, böylece zaman içinde oluşabilecek değişiklikleri de takip etmeyi planlıyoruz.

Koltukname ailesi olarak size sağlık, neşe, sanat, kitap ve elbette liste dolu bir yıl diliyoruz.

Yazı dizisindeki diğer yazılar:

2013’ün öne çıkan jüri üyeleri ve seçici kurulları
2013’ün öne çıkan jüri üyeleri 
2013’ün öne çıkan seçici kurul üyeleri 

Website | + posts

2014’ün öne çıkan jüri ve seçici kurul üyeleri” üzerine 2 yorum

Bir Cevap Yazın