Bir Les Paul… bir Les Paul için krallığımı verirdim

Lester William Polsfuss, 2009 yılında hayatını kaybettiğinde, gitar dünyası yasa boğulmuştu. “Les Paul” adıyla bilinen Polsfuss sadece yetenekli bir caz gitaristi değil, bir enstrüman tasarımcısıydı da. Rock&roll herkesi kavrayan o müthiş, kıpır kıpır tınısına kavuştuysa, rock müziği ilerleyen yıllarda dünyayı etkisi altına aldıysa, Les Paul’un bunda payı küçümsenecek gibi değildi. Bu yüzden ünlü gitar üreticisi Gibson, 50’li yıllarda bu zatı muhteremi önce kendisine danışman seçmiş, sonra da Fender’in Telecaster ve Stratocaster’ıyla birlikte, tüm zamanların en unutulmaz gitar modellerinden biri olacak tasarımına onun adını vermişti.

Kimler bu modeli kullanmadı ki ? Bugün adını bildiğimiz hemen her gitarist, bu klasiği eline almadan edemedi. Kimisi ise hiç vazgeçemedi. Slash’i en az saçları ve şapkası kadar karakteristik sarı kırmızı Les Paul’unden ayrı düşünmek mümkün mü ? Jimmy Page’i atlamayalım, adına üretilmiş bir “Les Paul” bulunmakta. Eric Clapton’ın 1960 Standard modeli ve George Harrison’ın “Lucy” adını verdiği (B.B. King’in bir başka Gibson’ı Lucille’le karıştırmayın) eşsiz kırmızı gitarları da unutulmazlar arasında. Liste bitecek gibi değil. Pete Townshend, David Gilmour, Chuck Berry, Bob Marley, Gary Moore, Steve Jones, Joe Perry, Jeff Beck, Bob Dylan, Al di Meola… Yetmedi mi? Kirk Hammett, Jimi Hendrix, Tony Iommi, Eric Johnson… Daha da derseniz, Mark Knopfler, Paul McCartney, John McLaughlin, Pat Metheny, Wes Montgomery, hatta Elvis Presley.

50’li yıllarda California’lı Leo Fender’in daha sonra Telecaster olarak ünlenecek modeline bir rakip olarak tasarlanan Les Paul tasarımı, makul fiyatı ve sağlam ve kaliteli gövdesiyle büyük beğeni toplamıştı. Piyasaya çıkmasından itibaren Gibson Les Paul, dünyanın en çok kullanılan rock gitarlarından biri olmuş, pek çok unutulmaz albüm ve konserin gerçekleşmesinde müzisyenler kadar başrolde olmuştu.

Bu kadar çok sayıda gitar üstadının kullandığı “Les Paul”ün belki de en kıymetli örneklerinden biri, Los Angeles Times‘ın haberine göre önümüzdeki şubat ayında New York’ta açık artırmaya çıkacak.

Paul bu gitara 1954-1976 yılları arasında sahip olmuş, sonra da dostu Tom Doyle’a hediye etmişti. Orijinal olarak “Koyu Güzellik” adlı modelin bir örneği olan gitara ilginin yoğun olması beklenmekte. Özel yapım bir Les Paul için öngörülen fiyat 3000 ile 13.000 dolar arasında değişmekte. Bugüne kadar bir açık artırmada en yüksek fiyata ulaşan gitar ise 2013 yılında Bob Dylan’ın Fender Stratocaster’ı olmuştu. Dylan’ın 1965 yılında Newport festivalinde kullandığı Stratocaster için 965.000 dolar verilmişti. Böylece Dylan, Clapton’ın yine bir Stratocaster olan “Kara” takma adlı gitarına 2001’de ödenmiş olan 959.000 dolarlık bedeli geçmişti.

Merkalısına not: Bu nadide Les Paul’le birlikte Chet Atkins’in “Kara Gözlü” adını verdiği gitarı da açık artırmaya çıkarılacak.

Website | + posts

Bir Cevap Yazın