Grooveshark’ın sonu

groovehsharkkapaniyor2

2007 yılında, internetten müzik paylaşıp dinlemeyi mümkün kılma hedefiyle kurulan Grooveshark, 30 Nisan’da sitede yaptığı bir açıklamayla kapandığını duyurdu.

Rolling Stone‘un haberine göre, bir araya gelen büyük plak şirketleri 2011 yılında siteye 17 milyar dolarlık dava açmıştı. Grooveshark, davanın sonucunda varılan anlaşma itibariyle verdiği hizmeti hemen durdurup sitedeki tüm parçaları silmeyi kabul etmiş.

Koltukname olarak gerek müzik, gerek diğer sanat dallarında telif hakkı tartışmalarını yakından izlemeye çalışıyoruz. Sanatçının emeğinin karşılığını her zaman alması gerektiğine inanıyoruz. Öte yandan, büyük şirketlerin “eser sahibinin haklarını koruma” argümanına sığınarak hem eser sahibini hem de tüketiciyi sömürmeye çalıştığının da farkındayız. Grooveshark’ın kapatılmasının bu noktada çizginin neresinde durduğu ayrı bir tartışma konusu. Ama her halükârda, en azından müzik listelerimizi bir kenara not düşmemize müsaade etmelerini isterdik…

Grooveshark’ın sitesinde yer alan açıklama mektubunu ve çevirisini aşağıda bulabilirsiniz.

GÜNCELLEME (17.00): Müzik listelerini değil ama genel olarak “collections”a eklenen parçaların bir listesini edinebilmek için şurada açıklanan yolu izleyebilirsiniz.

groovesharkkapandi

 

Değerli müzik severler,

Bugün Grooveshark’ı kapatıyoruz.

Neredeyse on yıl önce, müzik severlerin müzik paylaşıp keşfedebilmesi hedefiyle yola çıktık. Ama tüm iyi niyetimize rağmen çok ciddi hatalar yaptık. Paylaşılan geniş yelpazede telif hakkı sahiplerinden izin almadık.

Bu yanlıştı. Özür diliyoruz. Herhangi bir bahanemiz yok.

Büyük plak şirketleriyle vardığımız anlaşma sonucunda hizmeti hemen durdurmayı, plak şirketlerinin telif haklı tüm eserlerini silmeyi, ayrıca bu site, telefon uygulamalarımız ve patentler ile telif hakları dahil olmak üzere fikri mülkiyetimizi devretmeyi kabul ettik.

Siteyi kurduğumuz zamanda sunmak istediğimiz –ve hak ettiğinizi düşündüğümüz– müzik hizmetini sunan neredeyse kimse yoktu. Artık müzik severlerin makul fiyatlara kullanabileceği yüzlerce program mevcut; Spotify, Deezer, Google Play, Beats Music, Rhapsody ve Rdio gibi.

Müzik seviyor ve sanatçılara, şarkı sözü yazarlarına, güzel müzik üreten diğer herkese saygı duyuyorsanız sanatçılara ve diğer telif hakkı sahiplerine ödeme yapan, lisanslı bir program kullanın. Yaşadığınız yerdeki birçok güzel programla ilgili daha fazla bilgiye şu adresten ulaşabilirsiniz: http://whymusicmatters.com/find-music.

Sizleri tanımak ve birlikte güzel müziklerin tadını çıkarmak bizim için bir ayrıcalıktı. Böyle tutkulu olduğunuz için teşekkür ederiz.

Müzikli günler dileğiyle,
Grooveshark’taki dostlarınız
30 Nisan 2015

Website | + posts

Grooveshark’ın sonu” üzerine 4 yorum

  1. ben listelerimi aldım birkaç gün önce, ekşi’de bi link vermişlerdi şimdi bulamadım, oradan listeler alınabiliyor, ama koleksiyon ve favorilere ulaşamıyorsunuz. bi reddit’e bakın isterseniz. orda da varmış benzer yardımlar.

  2. Ah ah… Kapanmasından bir gün önce rahat rahat müzik dinlemiştim ayın 30’unda girip o mesajı görünce okkalı bir çığlık atmıştım evde iken. Canın sağolsun canım dostum, yokluğun üzecek bünyemizi.

Bir Cevap Yazın