Haftadan Kalanlar // 18-24 Mayıs 2015

buzul* Çeviri konusunda iki uç görüş: Nabokov, Borges’e karşı. Sizce zaman içinde kim kazandı, çevirinin mutlaka aksaklık içerecek kadar motomot olması gerektiğine inanan Nabokov mu yoksa on kelimelik bir cümlenin yedi satırlık bir paragrafa dönüştürülmesini “yaratıcı sadakatsizlik” olarak gören Borges mi?

* Konuşurken, müzik aleti çalarken, nefes alıp verirken ve evet, sevişirken iç organlarınızın nasıl göründüğünü hiç merak etmiş miydiniz? MRI makinesi sayesinde görebilirsiniz! (Dikkat, ofis ortamına uygun olmayan görseller içerir.)

* Grönland’da, buzulların yavaş hareketini, daha sonra hızlandırma amacıyla videoya çeken iki kişi, inanılmaz bir sürprizle karşılaşıyor — büyük parçalar hareket etmeye başlıyor. Manhattan adasının yarısı büyüklüğünde bir alandan parçalar kendi içinde dönüyor, yuvarlanıyor, deviniyor. Muhakkak izlemeniz gereken bir doğa harikası:

 

* Türkler beyaz mı, Osmanlılar Türk mü? 1909’da New York Times‘da yayımlanan ilginç bir makale ve makaleye verilen bir yanıt. Bu sırada yazının paylaşıldığı Tozsuz Evrak sitesini de Osmanlı araştırmalarıyla ilgilenen herkese tavsiye ediyoruz.

* Muhteşem Gatsby‘nin ilk film uyarlaması 1926’da yapılmış. Ne yazık ki 80 dakikalık sessiz filmden geriye tek kalan, aşağıdaki bir dakikalık bir fragman. Fitzgerald’ın bu yüzden kemiklerinin sızladığı söylenemez — Open Culture’dan aldığımız duyumlara göre, Fitzgerald’lar filmi sinemada izledikten sonra Zelda bir mektupta şöyle yazmış: “Sinemada Muhteşem Gatsby‘yi izledik. FELAKET, korkunç, çok kötü; ayrıldık.”

 

 

 

Website | + posts

Haftadan Kalanlar // 18-24 Mayıs 2015” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın