Falda gecekondu çıktı

Adalet
Adalet

“Ghetto Tarot” (Gecekondu Mahallesi Tarotu), belgesel fotoğrafçı Alice Smeets ile Atis Rezistans adındaki bir grup Haitili sanatçının ortak projesi. Proje, 78 kartlık tarot destesini alıp her bir kartı fotoğraflarla yeniden oluşturmayı amaçlıyor: adından da anlaşılabileceği gibi, gecekondu mahallesinde çekilen fotoğraflarla…

Smeets projeyi şöyle açıklıyor:

Ghetto Tarot projesinin temelinde olumsuzu eğlenerek olumluya dönüştürme arzusu yatıyor. “Atiz Rezistans” adlı sanatçı grubu, çöpleri kullanarak kendi bakışlarını yansıtan sanat eserleri yaratıyor ve bu eserler atıkların arasında gizlenmiş buldukları güzelliği yansıtıyor. “Gecekondu” kelimesini kendi istedikleri anlamda kullanıyor, böylece aşağılayıcı imasından kurtularak özgürleşiyor ve onu güzel bir şeye dönüştürüyorlar.

Smeets çekimler sırasında yaşanan tuhaflıklardan da bahsediyor:

Ölüm kartının fotoğrafını çekerken sanatçılara, fotoğrafa koyabileceğimiz gerçek kafatasları olup olmadığını sordum. Sanatçılardan biri, benim de sevgili asistanım olan Claudel beş dakika sonra içi kafatası dolu plastik bir poşetle çıkageldi, sanki ölülerin kafasıyla dolaşmak dünyadaki en normal şeymiş gibi.

Sanatçıların sorduğum hemen her şeyi çabucak bulmaları beni hep şaşırtıyordu. Baş Rahibe fotoğrafında kadının ayaklarının altına boynuzlar koymamız gerekiyordu. Sanatçılara bunu önceden haber vermemiştim. Claudel durumdan ahberdar olur olmaz koşarak gitti ve bir dakika sonra elinde iki boynuzla geri geldi. Tüm eşyaları nereden bulduklarını bana hiç söylemediler, mahallede bir yerlerde duruyordu hepsi de.

Ghetto Tarot, indiegogo‘dan destek alan projelerden. Dilerseniz tüm desteyi 32 avroya satın alabiliyorsunuz. Destedeki kartlardan bazılarını aşağıda görebilirsiniz. (Dangerous Minds aracılığıyla.)

Ölüm
Ölüm
Asılmış Adam
Asılmış Adam
Güneş
Güneş
Kılıçların Altılısı
Kılıçların Altılısı
Kılıçların Dokuzlusu
Kılıçların Dokuzlusu
Münzevi
Münzevi
Kupaların Sekizlisi
Kupaların Sekizlisi
Kupaların Dokuzlusu
Kupaların Dokuzlusu
Kupaların Beşlisi
Kupaların Beşlisi
Kılıçların Üçlüsü
Kılıçların Üçlüsü
Kılıçların Kralı
Kılıçların Kralı
Website | + posts

Falda gecekondu çıktı” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın