Disleksikler ve disleksikleri anlamak için font

disleksiChristian Boer, disleksiklerin okumasını kolaylaştırmak için bir font geliştirdi. Dyslexie adındaki bedava font, 2. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında yer almıştı.

Disleksi (ya da kelime körlüğü), dünya çapında nüfusun yaklaşık %10’unu etkileyen bir öğrenme bozukluğu. Çoğunlukla çocuklukta ortaya çıkıyor ve zihin harfleri ters çevirdiği, yamuk gördüğü vs. için daha yavaş ve yanlış okumalara sebep oluyor. Zekâyla hiçbir ilgisi olmayan disleksi ne yazık ki çoğu zaman teşhis edilmediğinden tedavi görebilecek birçok çocuk yetişkin hayatlarında da okuma zorluğu yaşıyor.

Kendisi de disleksik olan Boer, fontuna buna bir çözüm olarak üretmiş. Dyslexie’de harflerin altları daha şişkin, böylece okurların zihninde tepe taklak olmuyorlar. Birbirine benzeyen harfler de, okurların ayrıştırmasını kolaylaştırmak amacıyla biraz italik. Ayrıca harflerle kelimeler arasındaki boşluk daha fazla, böylece birbirlerine girmeleri de engelleniyor. Dyslexie fontunu aşağıda görebilirsiniz. Disleksikler için daha farklı font seçenekleri de burada mevcut.

dyslexie

 

Bir başka tasarımcının, henüz öğrenci olan Daniel Britton’ın yeni fontu ise bu öğrenme bozukluğundan mustarip insanların yaşadıkları zorluklara dikkat çekmeyi hedefliyor. Helvetica fontundan yola çıkan Britton, her harfin yaklaşık %40’ını silmiş. Böylece geriye her harfin bir nevi iskeleti kalmış — böylece basit bir metni okuyup anlamak için bile bolca zaman ve enerji sarf etmeniz gerekiyor.

Kendisine de yakın zamanda disleksi teşhisi koyan Britton, yapmaya çalıştığı şeyin disleksiklerin harfleri tam olarak nasıl gördüğünü yaratmak olmadığını söylüyor. Asıl çabası, zeki olduğunu bilmene rağmen kâğıdın üstündeki kelimelerle sıkıntı yaşamanın yarattığı sıkıntı hissini yansıtabilmek. Britton bu projesinin sonucu olarak İngiltere’deki disleksi kamu spotlarını yenileme görevi almış. Fontu aşağıda görebilirsiniz. (Refinery 29 ve Refinery 29 aracılığıyla. Görsel kaynağı için bkz.)

disleksi fontu

Website | + posts

Disleksikler ve disleksikleri anlamak için font” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın