İstanbul Kitap Fuarı pandemi yüzünden verilen zorunlu aranın ardından 3-11 Aralık’ta Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde. Fuarın tarihi bu sene mecburen aralık ayına alınmış ama bunun tek seferlik olacağı söyleniyor. Giriş ücreti 10 TL, biletler kapıdan ya da internet üzerinden alınabilir. Öğrenci, öğretmen, çocuk (yaş belirtilmemiş), emekli ve engelliler fuara ücretsiz girebiliyor. Onur konuğu Nazlı Eray, teması ise “Kitabın Büyülü Dünyası”.
Pandemideki “büyük kapanış”ın ardından tekrar dışarı açılmak bir alışma süreci gerektirdi. Günlük hayatın en sıradan etkinlikleri bile başta insana tuhaf geliyor, beden sosyal kodaları yeniden hatırlayıncaya kadar insan elini kolunu nereye koyacağını bilemiyordu. Ama bu geri dönüş tuhaflığın yanı sıra sevdiğin kişilere, mekânlara, eylemlere kavuşmanın mutluluğu ve heyecanını da içeriyordu elbette. Yıllar sonra ilk defa yapılan –belki asansöre binmek kadar– sıradan şeyler bir kez daha sıradanlaştı. Yine de pandemi, dahası pandeminin ardından yaşanan yerel ve küresel olayların yol açtığı büyük ekonomik kriz geri dönüşü olmayan değişikliklere de yol açtı. Çoğu şey eskiye dönse de derinlerde yaşanan bir kaymayla “yeni normal”i yaşıyoruz artık.
39. İstanbul Kitap Fuarı’nın ilk gününe de “geri dönüş”ün getirdiği çokkatmanlı hislerle dolu bir hava hâkimdi. 2019’dan sonra ilk defa buluşan yayıncılarla okurlar bu kırmızı halılı hollerde tekrar bir arada olmayı kısmen garipsiyordu belki. Ama fuarlar, yayıncıların büyük bir emekle hazırladıkları kitapların okurlarıyla temas kurabildiği ender yerlerden. Bu bağın uzun bir aradan sonra fiziksel olarak tekrar kurulması birçok yayıncıda merak ve heyecan uyandırmışa benziyordu. Okurlar aynı okurlar mı, beklentileri ne yönde değişti, bu ve benzeri soruların yanıtlarını almak yayıncılar için önemli bir veri oluşturuyor. Tabii daha önemlisi, verilen emeğin karşılığında insanların ilgisini somut olarak görmek, belki güzel birkaç söz işitmek gerçekten zorlu meslekte yola devam etmek için büyük bir motivasyon oluyor.
Stantlarda birçok imza günü, üst katlardaki salonlarda ise birçok etkinlik vardı. Fuar boyunca devam edecek olan imza listesinde buradan, etkinlik listesine ise buradan ulaşabilirsiniz. Kullanılan hol sayısı azalmıştı, tarih değişikliğinden dolayı normalde aynı anda yapılan sanat fuarı da yoktu. Yeni açılan, özellikle küçük yayınevleri de fuara katılmamıştı. Bu tarz eksiklikler ve bazı değişiklikler dışında fuarda uzun yıllardır görmeye alışık olduğumuz yayınevlerinin çoğu eski adreslerinde yer alıyordu.
Açılış günü pandemi öncesi alışılan kalabalıkların olmadığı, fuarın yavaş bir başlangıç yaptığı söylenebilir. Bu durumda genelde daha kalabalık geçen son hafta sonu daha büyük bir önem taşıyor. Şüphesiz bu mevsim değişikliğinden ziyade içinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntının bir etkisi. Pandemi, dövizin yükselişi, enflasyon, kâğıt krizi gibi nedenlerden kitapların fiyatı giderek artıyor. Kitap, okurun karşılaması güçleşen lüks nesneye dönüşüyor. Yayıncılar bu konularda herhangi bir destek görmezken bir de sansür ve yasaklar karşısında iyice zor günler geçiriyor. (Yayıncılar Birliği bu bağlamda #KitabımaDokunma kapmanyası başlattı.)
Ülke genelindeki zorlukları yansıtan bu süreçte, yer alması çok da kolay olmayan Tüyap Fuarı’nda okurlarla buluşmanın sektöre yeni bir enerji katmasını diliyoruz. Her halükârda kısa dönemde nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine dair önemli ipuçları içerecektir. Beylikdüzü çoğu kişi için uzak ve ulaşması zor bir yer. Yine de “kitabın büyülü dünyası”ndan vazgeçemeyen okurların bir gün uğrayıp sevdikleri yayıncıları destekleyeceğini umuyoruz.
Gideceklerin fuarı etkin şekilde gezebilmeleri için eskiden hazırladığımız rehbere buradan ulaşabilirsiniz. Yayınevlerinin bu yılki güncel indirim oranları ise aşağıda.
Alfa Yayınları – %30
Altın Kitaplar — %30
April Yayıncılık – %30
Aras Yayıncılık — %30, fırsat köşesi %50
Artemis Yayınları — %30
Ayrıntı Yayınları – %25
Can Çocuk – %30
Can Yayınları – %30
Cumhuriyet Kitapları — %30
Çınar Yayınları – %25
Delidolu Yayınları — %30
Dergâh Yayınları — %35
Desen Yayınları — %30
Destek Yayınları — %25
DEX Kitap — %20
Dipnot Yayınları — %30
Doğan Kitap – %20
Domingo Yayınları – %30, 3 kitaba %35, 5 kitaba %40
Everest Yayınları – %30
Hayy Kitap — %30
İBB Yayınları — %40
İletişim Yayınları – %25, klasikler dizisi %30
İnkilâp Kitabevi — %20
İthaki Yayınları — %25, 3 ve üzeri kitaba %35
Karakarga Yayınları — %25
Kapı Yayınları – %30
Kırmızı Kedi Yayınevi – %25
Kolektif Kitap — %30
Kronik Kitap — %40
Literatür Yayınları — %30
Metis Yayınları – %20, setler ve ek indirimli kitaplar mevcut
Mundi Kitap — %30
Nesin Yayınevi – %25
Notos Yayınları – %30
Oğlak Yayınları – %40
Pegasus Yayınları – %45, setler %50
Profil Kitap — %30
Redhouse — %30, setler %40
Redhouse Kidz — %30, setler %40
Remzi Kitabevi – %25
Sel Yayıncılık – %25
Sia Kitap — %30, setler %50
Siren Yayınları – %30, setler %35
Tarih Vakfı Yayınları – %30
Tellekt — %30
Tudem Yayınları — %30
Türk Tarihi Kurumu Yayınları — %40
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları – %25
Vakıfbank Kültür Yayınları — %50
Yapı Kredi Yayınları – %25