“Sevgili Bakanımız”

Sabit Fikir’in haberine göre, sanatçı, yazar, dansçı, oyuncu ve müzisyenlerden oluşan bir grup, sanatı terörün arka bahçesi olarak nitelendiren İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e tepki olarak Tumblr sitelerinde açık bir mektup yayımladı. “Sevgili İçişleri Bakanımız, ne diyorsak tersinden anlayınız!” başlıklı metin, bakana şu çağrıda bulunuyor:

Sayın Şahin,

Sözlerinizin arkasında durun ve sanatı topyekün terör kapsamına alarak yasaklayın, ya da şunu yapın: Bu cümle hariç bütün metni tersten okuyun ve derhal özür dileyerek o koltuğu bırakın, çünkü bu toplumun tüm iç güvenlik mekanizmasının tepesinde oturan şahsınızın ilgili beyanları; demokratik, laik, sosyal hukuk devleti tanımını dolayısıyla Anayasa’yı hiçe saymasının yanında, sizin aksinize dünyanın her yerinde geçerli işler üretme kapasitesine sahip sanatçılara, ülkede din özgürlüğü olduğunu düşünmeleri doğal olan Zerdüştlere ve zaten gündelik faşizm tarafından sürekli taciz edilen eşcinsellere hakaret niteliği taşımakta, sizden farklı düşünen herkese korku salmakta ve onları terörize etmektedir.

Altında şimdilik 131 kişinin imzası bulunan metindeki “tersten anlayınız” talebi, içişleri bakanının şu açıklamasından kaynaklanıyor:

Neyiyle veriyor, belki resim yaparak tuvale yansıtıyor. Şiir yazarak şiirine yansıtıyor, günlük makale, fıkra yazarak oralarda bir şeyler yazıp çiziyor. Hızını alamıyor terörle mücadelede görev almış askeri, polisi doğrudan çalışmasına, sanatına konu yaparak demoralize etmeye çalışıyor. Terörle mücadele edenle bir şekilde mücadele ediliyor, uğraşılıyor. Terörün arkadan dolanarak arka bahçede yürüttüğü faaliyetler ki arka bahçe İstanbul’dur, İzmir’dir, Bursa’dır, Viyana’dır, Almanya’dır, Londra’dır, her neyse, üniversitede kürsüdür, dernektir, sivil toplum kuruluşudur.

Onların zaten arka bahçelerinin, bu siyasal yapının temsilcilerinin, hatta hepsinin dilini tersten okursak çok rahat anlarız. Ne diyorlarsa tersine çevirmek lazım. Ben böyle buldum bunların niyetlerinin ne olduğunu, dünyalarının ne olduğunu. İyi dedikleri her şey kötüdür, kötü diyorlarsa iyidir. ‘Barış’ diyorlarsa orada savaş vardır. ‘Demokrasi’ diyorlarsa orada zulüm vardır. ‘İnsan’ diyorlarsa orada insana yönelik tuzak vardır. ‘Sevgi’ diyorlarsa kin ve nefret vardır. Ne diyorlarsa tersidir. Tersten okuyunca onların düzü anlaşılır.

Bakanlık tepkiler üzerine henüz bir yorum yapmadı.

Website | + posts

“Sevgili Bakanımız”” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın