Rusya’daki “kuku isyanı” bastırılabilinecek mi ?

Onlara bir tür sanat gerillası demek mümkün. Cayırtılı gitarları, renkli kıyafetleri, maçlarda görmeye alıştığımız meşaleleri ve gürültülü müzikleri ve sivri dilleriyle, vatanları Rusya’nın ataerkil toplum yapısını ve maço tavırlarıyla bilinen Putin’i topa tutuyorlar. Fırsat buldukça bir araya geliyorlar, sayıları da bu yüzden beş ila on arası değişiyor. Kendilerine “Pussy Riot” (Kuku İsyanı) adını veriyorlar ve artık kanunla başları belada. Rus polisi, Pussy Riot üyelerinin üçünü soruşturma için gözaltına almış, diğerlerini de saklandıkları yerlerde bulmak için tüm gücünü seferber etmiş durumda.

Putin yönetiminin muhalefetten pek hoşlanmadığı açık. Ama bu durum, Pussy Riot kızlarının gölzerini korkutmuşa benzemiyor. Geçtiğimiz şubat ayında Moskova’nın en büyük kilisesine, Ortodoksların Paskalya kutlamaları sırasında gizlice sızmışlardı. Ortam için oldukça tuhaf kıyafetleri ile abartılı tapınma hareketleriyle sessizce dua eder gibi yapmışlar, birkaç dakika sonra da güvenlik tarafından dışarı atılmışlardı. Kısa süre sonra internette bir video yayıldı, kilisedeki bu görüntüler üzerine eklenen parçanın sözleri “Meryem anamız, Putin’i lanetle” şeklindeydi.

Putin’in büyük çoğunlukla kazandığı seçimin üzerinden sadece bir kaç gün geçmişti ve muhalif hareketler için hoşgörülü günler sayılmazdı. Eylemden bir süre sonra, eyleme katıldığı iddia edilen iki kadın tutuklandı, 15 gün sonra onlara bir üçüncüsü eklendi. Mahkeme, bu gibi durumlarda birkaç gün hapis cezası verirken, Pussy Riot kızları için önce 2 aylık bir soruşturma için gözaltı süresinin uzatılmasına ve ardından da 7 yıla kadar hapisle yargılanmaları için dava açılmasına karar verdi. Basının davayla ilgili olarak hükümete koşulsuz bir destek verdiğini söylemeye herhalde gerek yok.

Davanın başlangıcında, kararın nisan ayının sonunda verilmesi beklenirken, geçtiğimiz günkü duruşmada gözaltı süresi Ocak 2013’e kadar uzatıldı. Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının delillerini sunmasına izin vermedi.

Pussy Riot’a Rusya içinden destek sesleri henüz çok kuvvetli sayılmaz. Bir kamuoyu şirketinin anketinde, katılımcıların yalnızca %43’ü 7 yıllık bir cezanın fazla olacağını söylemiş. Dışarıdan ise destek daha fazla. Alman politikacılar, gözaltındakilerin serbest bırakılması için devreye girdiler ve bir kaç gün önce Moskova’da konser veren Red Hot Chili Peppers grubu, sahnede Pussy Riot yazılı t-shirtler giydi.

Ancak her şeye rağmen, Rus Ortodoks Kilisesi’nin yüksek rahiplerinden biri olan Vsevolod Chaplin gibileri, hükümetin yeterli sertliği göstermediği kanaatinde. Chaplin, “O kadınların yaptığı Tanrı’ya karşı işlenmiş bir suçtu ve onları şimdi tanrı yargılıyor” şeklindeki taraflı görüşlerini belirtmiş. (The Guardian aracılığıyla.)

Optimusminimus, kendini gezdirmekten yorulup ruhunu gezdirmeyi tercih eden, asgari müşterekler arayışında, tembel bir hoş seda düşkünüdür.

GÜNCELLEME (19 Ağustos 2012): Pussy Riot 17 Ağustos Cuma günü dini nefret ve holiganlık suçlarından iki yıllık hapis cezasına çarptırıldı. Karar, başta Rusya olmak üzere tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Rusya’daki Pussy Riot destekçileri yargıyı bizzat Putin’in yönettiğini söylerken, New York Times Square’de protesto yapan altı kişi tutuklandı. Dünyanın çeşitli yerlerindeki protestocuların resimlerini The Guardian‘da bulabilirsiniz.
Website | + posts

Rusya’daki “kuku isyanı” bastırılabilinecek mi ?” üzerine bir yorum

  1. […] Daha önce Pussy Riot’un başına gelenleri aktarmıştık. Ancak Rusya’da baskılar bununla sınırlı değil. Petersburg’da mart ayında çıkan eşcinseller hakkındaki bir yasa uyarınca, eşcinsellik taraftarı olmak, duruma göre pedofiliyle denk olabilecek bir suç sayılmıştı. Madonna bu yasadan habersiz olsa gerek, geçtiğimiz günlerde Petersburg’da verdiği konser sırasında Pussy Riot grubunun özgürlüğünün geri verilmesini istemiş ve eşcinsel haklarının iade edilmesinin gerektiğini söylemişti. […]

Bir Cevap Yazın