Her şakada bir ciddiyet vardır

Alaa Wardi’nin dış görünümüne bakıldığında, Londra, Paris, Köln ya da New York’ta rastlayabileceğiniz gençlerden bir farkı olmadığını düşünebilirsiniz. Hatta onun gece kulüplerinde sahne alan bir DJ olduğunu da tahayyül etmeniz zor değil. Gerçekten de, Alaa her gün sahne alıyor. Ama gerçek bir kulüp ya da sahnede değil, YouTube’da. Tanınmış güncel parçaların espirili ve akapella versiyonlarını yayınladığı kanalı, 10 milyondan fazla kez izlenmiş bir fenomene dönüşmüş durumda.

İran asıllı olan Wardi, Riyad’da doğmuş ve büyümüş. Muhafazakâr Suudi Arabistan’da onun gibi sanatçıların topluma açık gösteri ve konserler düzenlemesi pek olası görülmüyor. Bunu farkeden Wardi de, 2011 yılında, kendi bestelediği bir parça için ilk videosunu evdeki bilgisayarının karşısında kaydetmiş. Sonra bir tane daha ve bir tane daha. Her denemesinde parçalarını biraz daha geliştirmiş. Sesiyle ya da kendi çaldığı enstrümanlarla ekler yapmış.

Batı ülkelerinde yaratıcı, sanatsal ama yalnızca mütevazı bulunabilecek bu girişimiler, Arap dünyası için oldukça devrimci sonuçlar yaratmış. Arapça akapella müzik, o güne kadar geniş kitlelerde bilinmeyen bir durum olduğundan, Wardi’nin videoları büyük ilgi çekmiş. Daha önce Arap müzisyenler YouTube üzerinden akapella videolar yayınlamış olsa da, bunlar hep İngilizceymiş.

Wardi’nin ikinci videosu Arap pop müzik dünyasının süperstarı Lübnanlı Nancy Ajram’ın bilinen bir parçasının kaydı olmuş. Video öyle büyük bir ilgi toplamış ki, parçanın orijinalinden daha fazla dinlenir hale gelmiş. Daha sonra Cezayirli Khaled’in parçalarını yorumlayarak, hemen tüm Araplar tarafından bilinir hale gelmiş. Geçen yıl meşhur Bollywood parçalarına yaptığı yorumlarla artık Hintli hayranlar da edinmiş.

2013 Ekim ayında iki Arap komedyenle birlikte kaydettiği, ünlü Bob Marley parçası “No Woman, No Cry” üzerine yazdığı “No Woman, No Drive”, Suudi Arabistan’da büyük ilgi görmüş. Suudi Arap kadınların otomobil kullanmasına yönelik yasağa karşı olan muhalifler, parçayı marşları haline getirmişler. Wardi, sert Suudi Arabistan yasaları ve siyasi ortam sebebiyle parçası hakkında “muhalif olmaktan çok esprili” yorumunu yapmayı tercih etse de, benzer parçalar yapmaya devam edeceğini söylemekten geri durmuyor.

29 milyonluk Suudi Arabistan nüfusunun yarısı 25 yaşın, %75’i ise 30 yaşın altında. Bu genç toplumun, devlet tarafından kontrol edilen ve sansürlenen klasik medyalara ilgisi giderek düşmekte. Bu durum, Suudi Arabistan’ı dünyanın en aktif YouTube kullanıcı kitlesi haline getirdi. Suudi Araplar tarafından YouTube üzerinden yayınlanan programların hit sayıları 200 milyonlarla ifade edilmekte.

Bu ilgide Suudi Arabistan’ın yetkili makamlarının YouTube’a yönelik sansürsel ilgilerinin nispeten daha düşük olmasının payı büyük. Facebook ve Twitter üzerinde daha sıkı bir kontrol uygulanırken, YouTube bugüne kadar ihmal edilmiş durumdaydı. Neyse ki yetkililer gaflet uykularından uyandılar ve ülkemizdeki gibi gelişmiş demokrasinin en azından bazı uygulamalarını ülkelerine getirmeye karar verdiler. Geçtiğimiz günlerde “Suudi Arabistan Görsel ve İşitsel Medya Denetim Komisyonu”, YouTube üzerinde daha sıkı denetimleri gündemine aldığını duyurdu. (Zeit aracılığıyla.)

Website | + posts

Bir Cevap Yazın