Haftadan Kalanlar // 1-7 Nisan 2013

Haftadan Kalanlar adlı bölümümüze hoş geldiniz. Adından da anlaşılabileceği üzere, bu köşede haftadan kalanları, okuyup da blog yazısına uzamayanları, bir tweet’e sığmayanları, bir arada daha mı güzel dururlar dediklerimizi sizlerle paylaşıyoruz.

Hanaa Malallah'ın bir çalışması; 2008'de bir gazetecinin Bush'a ayakkabı atmasından esinlenilmiş.
Hanaa Malallah’ın bir çalışması; 2008’de bir gazetecinin Bush’a ayakkabı atmasından esinlenilmiş.

* Öncelikle bir duyuru: Koltukname, haftaya Londra Kitap Fuarı‘na katılıyor. Bu yıl odak ülkenin Türkiye olduğu ve 15-17 Nisan arasında gerçekleşecek olan fuardan sizlere her gün haberler taşımayı umuyoruz. Bizi takibe devam!

* BBC Türkçe’nin hazırladığı özel bir dosya kapsamında, dünyadaki 7 milyar kişi içince yaklaşık olarak kaçıncı sırada olduğunuzu hesaplayabiliyorsunuz. Gerçekten ilginç ve eğlenceli bir çalışma.

* Şu sıralar uzayda yaşamakta olan Kanadalı astronot Chris Hadfield, düzenli olarak çektiği videolarda biz dünyalılara uzayı tanıtıyor. Uzayda ağlamanın neden hoş olmadığını açıklayan son videosunu özellikle tavsiye ediyoruz. Bu sırada ilgilenenler Hadfield’ın uzay maceralarını Twitter’dan da takip edebilir.

* Bugün Game of Thrones‘un ikinci bölümünü heyecanla bekliyor olacağız. Arada diziye doyamayanlara ve “Game of Thrones ne kadar tarihsel gerçeklere dayanıyor” konusuna ilgi gösterenlere, serinin yazarı G. R. R. Martin‘in bir Fransız tarih romanı yazarı, Maurice Druon hakkındaki yazısını tavsiye ediyoruz. Yüz Yıl Savaşları’nı ve kral ve kraliçeleri Martin’in nerelerden okuduğunu öğrenmiş oluyoruz böylece. Yazının sonunda, “İşte bu kitaplar orijinal Taht Oyunları,” diye açıklıyor.

* DumAnkara yayımlandı! Türkçe çizgi roman neden az diye söylenenlere özellikle tavsiye ediyoruz. Ankara’da geçen yirmi bir hikâye, farklı çizerler tarafından çizilmiş, kolektif bir çalışma. Derleme 1916 Ankara yangını ve dolayısıyla I. Dünya Savaşı yıllarında Türkler, azınlıklar, batıcılık ve nefret temalarıyla açılıyor. Ama bu ilk hikâyeden de önce, giriş yazısı olarak Levent Cantek’in Ankara’da yaşamak üzerine uzun zamandır bu kentle ilgili okuduğumuz en güzel yazılardan birisini bulabilirsiniz. Fragman içinse buraya buyurun.

* Ortadoğu artık felaketin eşiğinde değil ta kendisindeyken Ortadoğuluların da özne olduklarını, seçimler yaptıklarını, başka seçimler yapabileceklerini hatırlamak gerekiyor herhalde. “Bu iş böyle geldi böyle gider” ahenkli sonuçlardan ancak bu şekilde kaçınabiliriz. İnsanların seçimlerini gözlemleyebileceğimiz bir mecra siyasetse, diğeri sanat. Yeni yeni takip etmeye başladığımız Muftah’da da Irak’ta sanat üzerine derleyici toparlayıcı bir yazı okuduk. Ortadoğu’ya bir de buradan bakacağım diyenlere önerilir.

* Geçen hafta, Granta Türkiye‘nin yayımlanacağını duyurmuştuk. Derginin kapak çalışmalarını merak edenler, Everest Yayınları’nın sanat yönetmi Utku Lomlu’nun paylaştığı şu fotoğrafa bir göz atmak isteyebilirler.

 

Website | + posts

Haftadan Kalanlar // 1-7 Nisan 2013” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın