Koltukname olarak türlerin iç içe geçmiş hallerine bayılıyor, o türden bu türe farklı farklı geçişler hayal ediyoruz. Peri Masalları, bu tür geçişliliğin kendisini konu eden bir tasarım/mimari/öykü yarışması.
Blank Space‘in düzenlediği yarışma, peri masallarının yalnızca büyü ve periler içeren hikâyeler değil, aynı zamanda en temel öykü anlatma biçimleri de olduklarını hatırlatıyor. Çocuklarla yetişkinlerin bir araya gelip aynı hikâyelerden zevk alabildiklerini, dünyaya bu hikâyeler vasıtasıyla anlam verdiklerini, hatta bir zamanlar Hindistan’da doktorların hastalarına reçete olarak öykü verdiklerini aktarıyor. Yani koltuk başında bir araya gelerek dinlenen hikâyeler olduklarını…
Yarışmanın görevi şu: Bir gün Banallik Cadısı mimarlığın üstüne bir lanet göndermiş ve biz şimdi Yaratıcılık büyüsüyle mimarlığı tekrar, eskisi gibi hikâye anlatan, insanların dünyayla ilgili dertlerini çözen konumuna getirmek zorundayız.
Çünkü Peri Masalları yarışması, her mimari tasarımın, daha doğrusu her esaslı mimari tasarımın da bir hikâye barındırdığı, gerilime, kahramanlara ve büyüye sahip olduğu düşüncesinden yola çıkıyor. Yok olan yerde bir şey var etmek gerçekten de mimarlığın kilit meselelerindendir. İnsanların dünyayla ilişkileri düzenlemek de mimarinin esasıdır zaten. Tıpkı dünya ile anlamlar-duygular arasındaki bağlantıları düzenleyen hikâyeler gibi.
Örneklerle açıklamak gerekirse, yarışmayı düzenleyenlerin mimari tarihinindeki bu tarz hikâyelerden yaptıkları seçkiye bakılabilir. Biz Rem Koolhaas‘ın Londra Duvarı fikrine bayıldık. Berlin Duvarı’nı Londra’da inşa edersek ne olur? Bir şehir iyi ve kötü diye ayrılırsa mekânın başına ne gelir, o mekânda yaşayan insanlara ne olur? Bu gibi sorulara kışkırtıcı cevaplar sunuyor Koolhaas.
Yarışmaya katılmak için beş görsel ve 750 kelime civarı bir öykü göndermek gerekiyor. Yarışma birinciye 1250, ikinciye 600, üçüncüye 400 dolar veriyor, ayrıca dereceye giren herkesin öyküsü Blank Space dergisinde yayımlanıyor. Maalesef son katılım tarih pek yakın: 17 Ocak. Yine de şansını denemek isteyenlere, peri masallarını ve mekânları düşünmeyi sevenlere, hem yazarlara hem de çizerlere duyurulur.