İranlılar, sizi seviyoruz!

Ortadoğu’da daha fazla çatışma, daha fazla savaş, tam da bugünlerde gittikçe ana akım medyanın kışkırtmakta bir sorun görmediği konular oldu. Suriye’ye askeri müdahaleden İran’a savaş açmaya kadar Batı’da ve bölgede medyanın önemli bir kısmı bütün bu savaş ve müdahale tehditlerinin devletlerin değil, halkların ilişkileri için ne anlama gelebileceğini düşünmeden yazıyor çiziyor. Bazı düşmanlıklar bir kere başlatıldı mı geri alınması ne kadar sürer kimse bilemez. Bazı düşmanlıklar geri döndürelemeyebilir…

İran’a tehditlerin, özellikle de İsrail başbakanından gelenleri, gittikçe sıklaştığı bu günlerde sosyal medya halkların ilişkilerinin gözlemlenebildiği, görünür olduğu mecralardan biri oldu. Halkların birbirleriyle iletişim kurmasının ana aracı dersek yanlış olur. Elbette sosyal medya öncesinde, televizyon öncesinde de, hatta telefon öncesinde de bölge halkları birbirleriyle ilişki içindeydi. Tahran’daki isyan Kahire’de yazılır, İstanbul’da okunurdu. Sosyal medya bu iletişimin en yeni mecralarından biri. En son marifetlerinden biri de ilan-ı aşk oldu.

Savaş karşıtı ve hükümete muhalif bakan İsraillilerin son kampanyası hem İran’da hem de genel olarak internette yankı buldu. Sloganları çok basit fakat çok etkili: “İsrailliler İran’ı seviyor.” “İranlılar, ülkenizi asla bombalamayacağız, sizi seviyoruz.” İranlılar da yanıt verdiler: “İsrailliler, biz de sizi seviyoruz,” dediler. Buna en son kedileri de dahil etti bu halklar.

Facebook sayfalarında daha pek çok resim bulunabiliyor. Facebook’ta kampanya gittikçe yayılıyor zaten. ABD’den vatandaşlar da kampanyaya katılmış:

İranlıların cevaplarından örnekler de aşağıda ve daha fazlası da yine Facebook sayfalarında. Aynı görsel kalıpları kullanmaları bu ilişkiyi daha da inanılır kılmış bence. İranlılar bu süreçte hem savaşa ve muhalefeti destekleme iddiasında olacak bir dış müdahaleye karşı çıkmış hem de kendi rejimlerine muhalefetlerini devam ettirmiş oluyor elbette. Ancak bu sosyal medya kampanyasının nereye evrileceğini henüz göremiyoruz. Fakat kampanya, sosyal medya ve siyaset üzerine konuşacak sansürden çok daha fazla meselenin olduğuna işaret ediyor (ama hiçbir zaman sosyal medya öncesinde iletişim yoktu ilüzyonuna kapılmadan tartışmalı).

(Arabist aracılığıyla.)

 

Website | + posts

İranlılar, sizi seviyoruz!” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın