Haftadan Kalanlar // 13-19 Ağustos 2012

Haftadan Kalanlar adlı bölümümüze hoş geldiniz. Adından da anlaşılabileceği üzere, bu köşede haftadan kalanları, okuyup da blog yazısına uzamayanları, bir tweet’e sığmayanları, bir arada daha mı güzel dururlar dediklerimizi sizlerle paylaşacağız.

* Ankaralı fotoğraf atölyesi Ka’nın sitesinde Lewis Carroll ve fotoğraf üzerine çok güzel bir yazı ve bol bol Lewis Caroll’ın fotoğrafçılığının örneklerini bulabilirsiniz.
* John Lennon’ın çizimlerinin nasıl da yasaklandığını, yasaklanan şehirde yıllar sonra açılan sergi vesilesiyle anlatmıştık. Fakat Lennon’a yasak ve sansür bitmiyor. TRT, olimpiyatların kapanış törenini verirken, Lennon’dan “Imagine” şarkısının, hayal ettiği “dinsiz” dünyayı sansürlemiş. Halbuki orijinali şöyle.
* Sansür, yasak derken, lisans ve yüksek lisansta Ortadoğu üzerine ders almış çoğu kişinin bileceği, çok temel ders kitaplardan William Cleveland ve Martin Bunton’ın Ortadoğu Tarihi kitabı Mısır’da yasaklanmış. Üniversitede derslerin okuma listesine konması engellenmiş. Aynı hafta içerisinde bunu yapan hükümet Mısır ordusunun üst kademesini değiştirdi ve iddialara göre sivilleşme yönünde büyük adımlar attı. Yeni hükümetin bağımsız basına müdahaleleri ve baskılarını da buradan okuyabilirsiniz (Arabist aracılığıyla). Sansürlü, yasaklı sivillik ne kadar sivil?
* Ortadoğu dedik, fotoğraf dedik, daha iç açıcı bir şeyler yok mu bu hafta diye soranlara yeni keşfimiz Life Goes on in Tehran (Tahran’da Hayat Devam Ediyor) adlı foto-blog‘u tavsiye ediyoruz. Yurtdışında yaşayıp da ülkesine geri dönen İranlılardan olan fotoğrafçı Tahran’da gündelik hayatı, yemekleri, futbol seyredenleri, otobüs bekleyenleri fotoğraflıyor. Gazetelere manşet olanlara detaylı ve içeriden bir bakış.
* Hitchcock’un doğum günü vesilesiyle filmlerindeki tüm gizli rollerinin bir videosuna yer vermiştik. Bu sırada Lists of Note’da da Vertigo filmiyle ilgili ilginç bir listeye rastladık: Stüdyo filmin adının Vertigo olmasına öyle şiddetle karşı çıkıyormuş ki, Hitchcock’a uzun bir öneri listesi göndermiş. Eminiz Hitchcock’un fikrini değiştiremedikleri için sonradan pek sevinmişlerdir.
* Gustave Flaubert’in ölümünden on iki gün sonra evindeki tüm eşyaların bir envanteri çıkartılmış. The Paris Review‘dan Joanna Neborsky de bunun bir güzel illüstrasyonunu yapmış.

Mutfakta Aklımıza Düşenler

Bu hafta aklımızda yine domates var. Domatesin faydaları serimize bu sefer memleketimizin iki şahane yemek blog‘u olan Kulaktan Dolma Tarifler ve Café Fernando‘yla devam ediyoruz.

* Nişantaşı’ndaki Kantin‘in yaratıcısı Şemsa Denizsel domatesin lezzetini fırınlayarak arttırmış. Bizim de şu sıralar favorimiz olan çiğ kabakla birleştirip şahane gözüken bir salata yapmış. Az ve öz yemek diyenlerdenseniz mutlaka deneyin.
* Café Fernando’dan ise Domatesli Spagetti geliyor. Her zamanki gibi sadece tarif vermemiş, bir de domatesi sosunun yapılışı, tadının azıcık malzemeyle nasıl derinleştiği üzerine çok güzel bir yazı da yazmış.

Website | + posts

Bir Cevap Yazın