2013 Londra Kitap Fuarı – 3. Gün

Bugün Londra Kitap Fuarı’nın son günüydü. Türkiye’nin odak ülke olduğu fuar seminerler, söyleşiler, kokteyller ve partilerle dolu dolu geçti. Birinci günün özetini buradan, ikinci günün özetini buradan görebilirsiniz. Şimdi sizlere son günden izlenimlerimizi ileteceğiz. Önümüzdeki günlerdeyse, daha uzun yer vermek istediğimiz yorum ve haberleri paylaşmayı umuyor2013-londra-kitap-fuari-2-gunuz.

IMG_0596

* Dün akşam British Council’ın, bu sefer odak ülke Türkiye onuruna düzenlediği kokteyl vardı. Kokteylde Ece Temelkuran ve Bloomsbury yayınevinden Bill Swaison’la konuşma fırsatı yakaladık. Temelkuran konuşmalarındaki ilgiden memnun, fuarda bulunmaktan da mutlu olduğunu söyledi. Swaison’ın ise Türkçe edebiyatla ilgili heyecan verici haberlerini, dediğimiz gibi önümüzdeki günlerde paylaşacağız.

* Bugün Granta dergisinin editörü Ellah Allfrey’e, yazar Hikmet Hükümenoğlu’nun, “Genç yazar sınırı neden 40?” sorusunu ilettik. Yanıt olarak Allfrey şunları iletti:

40 yaş sınırı, En İyi Genç İngiliz Romancı listesinin ilk hazırlandığı yıl, ilgiyi daha genç yazarlara çekebilmek için konulmuştu. Ama o günden bu yana listenin her hazırlanışında bu sınır tekrar tartışılıyor. Bu yıl benim en sevdiğim yazarlar arasında 41, 42, 43 yaşlarında olanlar vardı. John’dan [Freeman] kuralları değiştirip yaş sınırını yükseltmesini istedim. Örneğin en sevdiğim yazarlardan biri China Miéville.

* Allfrey bugün ayrıca, “Türkiye’de Edebiyatın Geleceği” başlıklı bir konuşmanın moderatörüydü. Konuşmacılar İnci Aral, Murat Gülsoy, Murat Menteş ve Ned Beauman’dan oluşuyordu. İnci Aral, Türkiye’de roman geleneğinin ancak yıla dayandığını, ama son yıllarda çok iyi romancılarla arayı kapatmakta olduğunu söyledi. Gülsoy internetin ilk yaygınlaştığı zamanki yayıncılık ve edebiyat beklentilerinin (hipertekstin yaygınlaşması gibi) karşılanmadığına değindi. Menteş romanlarının Tarantino filmlerine benzetildiğini, oysa kendinin o kadar gösterişli olmadığını söyledi, ayrıca kendisine ilham verdikleri için Türkiye’ye gelen Rus kızlarına teşekkür etti. Beauman ise Twitter gibi sosyal medya platformlarında yazarla okur arasında kurulan ilişkiyi sağlıklı bulmadığını anlattı.

* Fuarın son gününde Domingo Yayınları’ndan Murat Arayıcı ile Oğlak Yayınları’ndan Senay Haznedaroğlu’nun yorumlarını aldık. Genel olarak gidişattan memnunlar ama daha ayrıntılı yanıtları önümüzdeki günlerde paylaşacağız!

* 2013 Londra Kitap Fuarı, Murathan Mungan’ın gelecek yıla devir teslimiyle kapandı. Ancak Türkiye odak ülke olduğundan,  Türk edebiyatçılarını İngiliz edebiyatçılarıyla bir araya getiren etkinlikler hem Londra’da hem de genel olarak Birleşik Krallık’ta devam edecek. Bunlardan biri, bu akşam SOAS’te (Londra Üniversitesi Oryantal ve Afrika Çalışmaları Bölümü), Moris Farhi moderatörlüğünde, Murathan Mungan ile Mario Levi’nin konuşmasıydı. Fuar süresince katıldığımız en etkileyici ve dolu konuşmalardan olan bu etkinlikten kimi kesitleri, evet, doğru tahmin ettiniz, yakında paylaşacağız…

2013 Londra Kitap Fuarı böylece sona ermiş bulunuyor. Özellikle Twitter üzerinden yürüttüğümüz yayından memnun kaldığınızı umuyoruz. Bu hafta içinde fuardan kalan haberleri, yorumları, fuarla ilgili genel gözlemlerimizi paylaşmaya devam edeceğiz.

Website | + posts

2013 Londra Kitap Fuarı – 3. Gün” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın