Edebiyat şaheserini tuvalet kâğıdına taşıyan Amerikalı

Moby Dick, Amerikan edebiyatın şaheserlerinden biri olmakla beraber, dünya edebiyatının da en önemli romanlarından biridir. Adını bu güzelliğin yaratıcısı Herman Melville’den alan Melville House Yayınevi’nin haberine göre, Amerikalı bir vatandaş, Moby Dick‘in tamamını tuvalet kâğıdına yazmış. Şimdi de bu eserini eBay’de 1000 dolara satıyor… Biz söyleyecek bir şey bulamadığımızdan, sözü arkadaşa bırakıyoruz:

Arkadaşımla ben bir gün tuvalet kâğıtlarının üzerinde bazı insanlar için kullanım talimatları yazması gerektiğini söyleyerek şakalaşıyorduk. Sonra konu buradan başladı ve benim tam bir romanı tuvalet kâğıdının üzerine yazamayacağına (ya da yazmayacağıma) dair bir iddiaya dönüştü. Evet, biraz fazla boş vaktimiz vardı ama fotoğraflardan da görebileceğiniz üzere iddiayı ben kazandım. Dört tam rulo var, bir tanesi (epilog) bir rulonun 1/5’i kadar ve bir tane de yarım rulo var. Tüm tuvalet kâğıtları yepyeni –temiz– olarak başladı, 2 yapraklı Cottonelle markasıydı. Çok az ve nazikçe dokunuldular. Fotoğraflardan görebileceğiniz gibi bir iki rulonun başında yırtık var. Bu, kâğıdı daktiloda çekmeye çalışırken oldu. Bu garip çalışmayı 10 yıl boyunca serin, kuru bir yerde duran bir kutuda tuttum ve yalnızca sözüme inanmayanlara kanıt göstermek için çıkarttım. Başından neler geçtiği göz önünde bulundurulursa çok iyi durumdalar.

Siz de cebinde 1000 dolar bozukluğu bulunmayan ve her halükârda kitabı tuvalet kâğıdı üzerinden okumak istemeyenlerdenseniz, sizlere Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Moby Dick‘i öneriyoruz. Koltukname’yi açtığımızda aklımıza hiçbir zaman “tuvalet kâğıdı” diye bir etiket açacağımızın gelmediğini de eklemek istiyoruz.

Website | + posts

Edebiyat şaheserini tuvalet kâğıdına taşıyan Amerikalı” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın