Yakalandın Bob!

New York’un prestijli sanat galerisi Gagosian Gallery, Bob Dylan’ın resim çalışmalarını geçtiğimiz eylül ayında sanat severlere The Asia Series (Asya Dizisi) adı altında sundu. Dylan, Çin, Japonya, Güney Kore ve Vietnam’a yaptığı seyahatlerine ait, kendi resimlerinden oluşan görsel bir ajanda oluşturmuştu. New York sanat camiasında elbette yer yerinden oynadı, zira söz konusu olan böyle kült bir karakterse, işlerin başka türlü yürümesi beklenemez. Serginin alt başlığı olarak, First hand depictions of people, street scenes, architecture and landscape (İnsanlar, sokak manzaraları, mimari ve doğanın ilk elden [elbette Dylan’ın elinden] anlatımı) seçilmişti. Ama söz konusu anlatımların ilk elden oldukları konusunda şüphelerin oluşması uzun sürmedi.

Fotoğraf tarihine hâkim ziyaretçiler, toplam on sekiz resmin en az on tanesinin, kimileri 130 yıl önce çekilmiş klasik fotoğraflardan “esinlenmiş” olduğunu fark ettiler. Galeri yetkililer, durumu “Sayın Dylan, resimlerini yaratırken, pek çok kaynaktan beslenmiştir” mealinde bir açıklamayla kurtarmaya çalışıp, serginin alt başlığını kısa ve öz olarak “görsel yansımalar” şeklinde değiştiriverseler de, yetmiş yaşındaki Dylan’ın esinlenmenin çok ötesine geçtiği gerçeğini gizleyemediler. Tüm bu olup bitenlere karşın, Dylan, resimlerine ilham veren kaynaklar hakkında bir açıklama yapmadı. Zaten, Dylan’ın resim konusunda yaşadığı ilk hayal kırıklığı bu değil. 2010 yılında Dylan Kopenhag’da bir resim sergisi açtığında, eleştirmenler çalışmalarını amatörce bulmuşlar ve Danimarka’nın en büyük müzesinde böyle bir serginin yeri olmadığını söylemişlerdi.

Dylan, Amerikan folk müziğinin en karizmatik figürlerinden biri de olsa, çok çeşitli kaynaklardan alıntılar yapmakta tereddüt etmeyen bir sanatçı olarak bilinmekte. Şarkı sözlerinde, Yakuza romanları yazan Japon bir yazarın kitabını veya Amerikan içsavaş döneminin şairlerinin eserlerini ya da Marcel Proust ve Jack London gibi edebiyatçıların kitaplarını, yaratıcılık kaynağı olarak kullanabiliyordu.

Tüm bu hikaye, 70’lerin başından bir Bob Dylan şarkısını, “When I Paint My Masterpiece“i hatırlatıyor olsa da, mesele artık Dylan’ın resim konusundaki yaratıclığının sorgulanmasına ulaşmış durumda.

Dylan’ın kopyaladığı iddia edilen bir fotoğrafa ve orijinal “Dylan” resmine bakarak, iddiaların doğru olup olmadığına kendiniz karar verebilirsiniz. (The Guardian aracılığıyla.)

“Opium” adlı resminde Dylan, geleneksel kıyafetleri içinde yere uzanmış bir Vietnamlı kızı resmetmiş.
1915 yılında Leon Busy tarafından çekilen yukardaki fotoğrafta, genç bir kadın afyon alırken görülüyor.

Optimusminimus, kendini gezdirmekten yorulup ruhunu gezdirmeyi tercih eden, asgari müşterekler arayışında, tembel bir hoş seda düşkünüdür.

Website | + posts

Yakalandın Bob!” üzerine bir yorum

  1. […] Dylan, yaşamı boyunca sürekli gündemde kalan bir yıldız. Daha önce, açtığı sergideki resimlerin eski fotoğraflardan kopyalandığı iddiasıyla ilgili haberi aktarmıştık. Bu kez de bir gazeteci tarafından uydurulmuş ya da değiştirilmiş […]

Bir Cevap Yazın