İstanbul’a saklanan seramikler

Pazartesi günü, Ayşe Kurşuncu’nun ikinci kişisel sergisi olan SAKLI’nın açılışında bulunuyorduk. Ayşe Kurşuncu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü’nde araştırma görevlisi. İnternet sayfası Mutfak‘ta da görülebileceği üzere, çalışmalarında hem günlük yaşam nesnelerine hem de kayıp eşyalara yoğunlaşıyor (ikinci linkteki ayakkabının gerçeküstü gerçekçiliğine dikkatinizi çekeriz).

1 Temmuz’a kadar Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi‘neki Camaltı Galerisi’nde yer almayacak(!) olan sergisindeyse bir adım ileri gidiyor Kurşuncu. Nitekim basın bülteninde yazdığı gibi:

Kurşuncu’nun seramikleri bu kez sergi salonunu terk edip İstanbul’un ara sokaklara dalıyor, kent sakinlerinin gündelik hayatına sızıyor, gözlerden uzak köşelere takılıyor, unutulmuş duvarlara tutunuyor, izleyiciyi de beraberinde götürüyor.

Şehirde bıraktığımız izler bizleri de her zaman cezbetmiş bir konudur. Beklenmedik yerlere bırakılmış fotoğraf, kitap, kartpostalların, çevresine bakmadan sürekli işine koşuşturan şehirlilere nerede bulunduklarını hatırlatmaya yarayacağını düşünmüşüzdür. Ama Kurşuncu çok daha zekice bir fikirle çıkıyor karşımıza ve şehre şehirden nesneler gizliyor. Neyi kapattığı belli olmayan bir ızgara yahut nereden geldiği, nereye gittiği bilinmeyen bir boru… Kurşuncu’nun seramikleri kendilerini kamufile ederek İstanbul’un on bölgesine dağılmış durumda. Peşlerinden iz sürmek isteyenlerin Saklı Sergi sitesindeki haritaya bir göz atmaları yeterli.

Website | + posts

Bir Cevap Yazın