Bob Dylan’ın yalancısıyım

null

Bob Dylan, yaşamı boyunca sürekli gündemde kalan bir yıldız. Daha önce, açtığı sergideki resimlerin eski fotoğraflardan kopyalandığı iddiasıyla ilgili haberi aktarmıştık. Bu kez de bir gazeteci tarafından uydurulmuş ya da değiştirilmiş sözleriyle, Bob Dylan yine karşımızda.

Fitzgerald’ın 76 yıl önce reddettiği öyküsünü yeniden yayımlayacağını aktardığımız The New Yorker dergisi için çalışan Jonah Lehrer, geçtiğimiz günlerde, Imagine: How Creativity Works (Hayal et: yaratıcılık nasıl çalışır) adlı, yaratıcı zekâ hakkındaki kitabını yayımladı. Ve yayımlanmasından hemen sonra, Tablet adlı, Yahudilere yönelik sanat ve fikir dergisi, kitapta bazı yanıltmalar bulduğunu duyurdu.

Aslında, bulunan yanıltmaların bazıları, oldukça kısa cümlelerden ibaret. Örneğin, 1960 tarihli Don’t Look Back adlı belgeselde, Dylan, şarkıları nasıl yazdığı hakkında “Kısa şarkılar yazarım, fazla mesaj yüklemem,” demişti. Lehrer, bu ifadeyi, “Beni daha fazla açıklama yapmak zorunda bırakmayın,” gibi yeni bir cümle ekleyerek biraz uzatmış.

Tablet dergisinin bu durumu duyurması üzerine Lehrer, basına “Tablet dergisi editörüyle görüştüm. Kendisine bu ifadelerin bana Bod Dylan arşiv temsilcileri tarafından iletildiğini anlattım,” açıklamasını yapmış. Ancak çok sayıda başka örnekle kitaptaki uydurmaların sonu gelmediği anlaşılınca pes etmiş.

Lehrer, geçtiğimiz günlerde BBC’ye “Artık yalan yok,” diyerek suçlamaları kabul ettiğini bildirdi. Daha önce yazdığı cümlelerin gerçek olduğunu savunmak için yaptığı açıklamaları paniklemiş olmasına bağladı ve The New Yorker dergisindeki görevinden de istifa ettiğini ekledi. Ayrıca kitabın tanınıtımına yönelik tüm yayınlar durduruldu ve kitabın elektronik versiyonu satıştan çekildi.

Öte yandan The New Yorker dergisi, Lehrer’in gidişine pek üzülmüş değil. Dergiyi çıkaran Houghton Mifflin, The New Yorker için, bir haberin doğruluğunun çok önemli olduğunu söylüyor ve “Lehrer ağır bir hata yaptı,” diyor. Yazarın, kitaptan bazı kısımları dergideki yazılarında da kullanması yüzünden, muhtemelen istifası istenmeden ayrılması, herkes için en iyisi olmuş gibi. (BBC aracılığıyla.)

Optimusminimus, kendini gezdirmekten yorulup ruhunu gezdirmeyi tercih eden, asgari müşterekler arayışında, tembel bir hoş seda düşkünüdür.

Website | + posts

Bir Cevap Yazın