Alman Zeit gazetesinin haberine göre, Münih Oda Orkestrası’nın müzisyenleri, beş gün boyunca Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’ı ziyaret ettiler. Ziyeretlerinin sebebi, Pyongyang Konservatuvarı öğrencileriyle müzikal işbirliği yapmaktı. Dünyaya kapılarını kapatmış Kuzey Kore’nin nasıl bir müzikal iklime sahip olduğu başlangıçta herkes için muamma olsa da, Münih Oda Orkestrası’na bu ziyarette eşlik eden Nils Clauss’a göre, müziğin dili evrensel.
Clauss’un bu buluşmaya ait izlenimlerinden ilki, Kuzey Koreli müzisyenlerin enstrumanlarının çok kötü durumda olması. Çoğu bakımsız ve üzerlerinde çatlak ya da kırıklar bulunuyor. Kuzey Koreli müzisyenlerin müzik aletlerine gerekli bakımı yapacak bilgi ve tecrübeleri de bulunmaması durumu daha da kötüye götürmüş. Bundan büyük üzüntü duyan Münih Orkestrası’nın çellisti, meslektaşına kendi çellosunu hediye etmiş.
Müzisyenlerin müzikle olan ilişkisini tasvir ederken, Clauss, müziğin Kuzey Koreli müzisyenlerce bir özgürleşme ya da baskılardan kaçış yolu olarak görülmediğini, çünkü insanların bu sistemde yaşadığını ve farklı bir yaşamın var olabileceğini düşünmediklerini belirtiyor. Ancak yeni lider genç Kim Jong Un’un iktidara gelmesiyle ülkede bir değişimin olduğunu ve daha az baskıcı bir yönetim biçiminin uygulandığını da ekliyor.
Ortak çalışma kapsamında, klasik batı müziğinin klasik ve modern örnekleri ile Kore halk şarkıları etüd edilmiş. Haydn, Mozart gibi bestecilerin eserlerinin Kuzey Koreli müzisyenler için de bildik olmalarına karşın, Polonyalı Witold Lutosławski gibi modern bestecilerin parçaları onlar için yeniymiş. Bu tür notalara ulaşmaları imkansız olduğundan, yeni eserlere büyük ilgi göstermişler.
Ziyaret süresince Kuzey Koreli yetkililer, Münih Oda Orkestrası üyelerine siyasi propoganda yapmaktan da geri kalmamışlar ve özellikle büyük liderleri Kim Jong Il’in müzik yüksek okuluna gittiği dönemi en ince ayrıntılarıyla Alman müzisyenlere aktarmışlar. Bu anlatımlar esnasında uyuyakalan müziyenleri, refakatçileri Kuzey Koreli çevirmenlerce nazik şekilde uyarılmışlar.