“Senin paran burada geçmez”

Sevgili Morrissey,

Açıklıyorum: Şarkı sözlerinin, sesinin ve albümlerinin tutkulu bir hayranıyım.

Seni görmek için defalarca bilet aldım, yeniyetme zamanlarımda duygularımı ve düşüncelerimi şekillendirdin ve bugünkü sanatsal kaçamaklarım üzerinde de büyük etkin oldu.

Benim için o kadar önemliydin ki, bir seferinde Almanya’da seninle tanışma şansım olmuştu ve beni görüp benden hoşlanmama ihtimalin olduğunu düşünüce bu şansı kullanmama kararını oracıkta vermiştim.

Sormak istiyorum: Nasıl olur da üzerimde böyle büyük bir etkin olur?

İkinci olarak da: Gazetede hasta olduğunu okudum. Umarım hızla iyileşirsin. Ama okuduğum bir başka şey vardı, doktorlar turneye çıkmamanı salık vermişler ve sen de müzik yapmak istediğini ama hiçbir plak şirketinin ilgilenmediğini söylemişsin.

Bunun üzerine düşündüm ve bir deney yapmaya karar verdim.

Biliyorum Twitter kullanmıyorsun ama sanırım nasıl çalışır bilirsin. Turnenin iptal olduğunu anlatan haberin linkini hesabımdan paylaştım ve 850.000 civarındaki takipçime “Kaçınız Morrissey’in yeni albümünü finanse etmek için 5 dolar vermeyi göze alırsınız?” diye sordum.

Sayamayacağım kadar çok yanıt aldım. Tartışıldın, hikâyelerin anlatıldı, ben pek bir şey söylemedim. Tahmin edersin, şaşırtıcı olmayan şekilde, senden yana ve sana karşı olan çok söz söylendi.

Ama asıl konuya gelirsek, birkaç saat sonra 1400 kişi dijital bir albümü finanse etmek için seve seve 5 dolar ödemeyi kabul edeceklerini ifade ettiler…

Yukardaki açık mektup, tam bir Morrissey hayranı olan şarkıcı Amanda Palmer‘a ait. Palmer, Morrissey’in hiçbir plak şirketinden teklif almamasına, bu yüzden de 2009’dan beri albüm yapamıyor olmasına kendi imkânlarıyla çare aramakta. Tavizsiz bir vejeteryan olan Morrissey, konserlerinde et mamüllerinin satılmasına izin vermiyor olsa da, 20.000 kişilik salonları kapalı gişe doldurabilmekte. Bu potansiyeli küçümsememek gerektiğini söyleyen Palmer, bir kaç saatte 1400 kişinin vermeyi kabul ettiği toplam 7000 doların iyi bir gösterge olduğunu düşünüyor.

Palmer, bu deneyi boşuna da yapmış değil. Daha önce 2012 yılında Theater of Evil adlı albümünü “Kickstarter” adlı kitle finansman (crowd funding) sitesinden topladığı 1.2 milyon dolarla kaydetmişti. Geçen hafta aktör Zach Braff, yine Kickstarter sitesi üzerinden yaptığı kitle finansman çalışmasıyla yeni filminin bütçesini toplamıştı. Biz de daha önce benzer şekilde Kickstarter’dan toplanan paralarla çekilen Veronica Mars filminin haberini paylaşmıştık.

Ancak 53 yaşındaki Morrissey, büyük bir plak şirketini arkasına almadan yeni bir albüm kaydetmeyeceğini açıklamıştı. Buna rağmen Palmer ümidini yitirmiş değil. Büyük bir plak şirketinin yapımcısı olacağı albümün bir turnesi olması kaçınılmaz. Oysa Morrissey’in sağlık durumu şu anda böyle bir turneye elvermiyor.

Palmer’ın içten açık mektubunun tamamını Salon’dan okuyabilirsiniz.

GÜNCELLEME (16.20): Yazıyı yazdığımız sıralarda –ki bunun pek de kısa sayılmayacak bir süre olduğunu itiraf etmeliyiz– Morrisey’in büyük bir plak şirketi ile anlaşması yoktu. Ancak dostlarımızdan aldığımız bilgilere göre, Morrissey Harvest ile anlaşmış ve 2014 yılında bir albüm yayınlayacak.

Uyaran herkese teşekkürler.

Website | + posts

Bir Cevap Yazın