35 yıllık bekleyiş biterken

Babooshka“,
Wuthering Heights“,
Cloudbusting“,
Running Up That Hill“,
Army Dreamers“,
Hounds of love“…

ve “The red shoes“,
And so is love“…

ve “Moments of Pleasure“,
Rubberband Girl“…

ve “James and the Cold Gun“…

Onu hatırlatmak için sıraladığımız şarkıların listesi daha uzar gider, bu kadarla yetinmek daha iyi olacak. Çünkü Kate Bush, 80’lerin tamamı ve 90’ların ilk kısmı boyunca sayısız liste başına imza atmış; dolayısıyla Kate Bush denince akan suların durması şaşırtıcı değil. Hatta bizim de dahil olduğumuz bir kesim için daha da fazlası söz konusu. O bir çığır açıcı, zarafetin müzikteki izdüşümü, “n’eylerse güzel eyler”i. İşte o Kate Bush, 35 yıl sonra ilk kez İngiltere’de 22 konserlik bir turne yapacağını ilan etti.

Bush’un müzik dünyasına girişi, 70’lerin ortasında David Gilmour üstadın, kendisine iletilen bir demoyu dinlemesiyle gerçekleşmişti. Gilmour, daha reşit olmayan bu kızın kayıtlarını dinler dinlemez yeni bir “çılgın elmas”la karşı karşıya olduğunu anlamış olsa gerek, hemen daha düzgün kayıtlar yapması için Bush’a destek vermiş ve o zamanlar Pink Floyd’un da bağlı olduğu EMI’ın kapılarını açmış. Bazılarını henüz 13 yaşındayken yazdığı parçalardan oluşan ilk albümünü The Kick Inside, 1978’de, Bush 19 yaşındayken çıkmış ve albümün ilk hiti “Wuthering Heights”, İngiltere listelerinin tepesine oturuvermiş.

Sonrası çorap söküğü gibi gelmiş zaten. Birbiri ardına albümler, ardı arkası kesilmeyen liste başı parçalar, sıradışı videolar, Eric Clapton, Jeff Beck, David Gilmour, Prince gibi müzisyenlerle yapılan ortak çalışmalar, bu soprano sesli kadını en büyüklerin arasına sokmuş. Müziğini, pop ve rock arasında renkli bir kolaj olarak tanımlamış, yıllar geçerken de bu çizgisinden hiç vazgeçmemiş.

Bush, 1993’teki Red Shoes albümü sonrası, müziğie epey uzun bir ara vermişti. Sağlık sorunları, aşırı kilo almış olduğu, ruhsal bazı rahatsızlıklarla mücadele ettiği gibi söylentiler yayılsa da, 2005’te Aerial piyasaya çıktığında hepsi unutuldu. Bush’un 12 yıllık dönüşü muhteşem olmuştu. 55 yaşındaki Bush’un sahnelere dönüşünün de muhteşem olması pek olası. Bush, geçtiğimiz günlerde Londra’da 22 konserlik bir sahne takvimini resmi internet sitesinden duyurmuştu. Konserlerin 35 yıl önce, sahnede son canlı performansını sergilediği yer olan Hammersmith Odeon’da gerçekleşeceğini de eklemişti.

Biletler 28 Mart sabahı saat dokuz buçukta internet üzerinden satışa çıktı ve toplam 14 dakika 50 saniyede tükendiler. Bu ilgi Kate Bush’u da epey şaşıtmış olacak, durumu sitesinde, “Bu ilgiye gerçekten çok şaşırdım, herkese çok teşekkürler, yılın ilerleyen zamanında hepinizle buluşmak üzere” şeklinde yorumladı. Biletlere yönelik bu yüksek talep, 2014’ün en hızlı satış yapan kadın müzisyeni unvanını Beyoncé’den Bush’a geçirmiş durumda.

Bush’un 2014 turnesi kapsamındaki ilk konseri 26 Ağustos tarihinde, sonuncusu ise 1 Ekim’de. Eğer şanslı hayranlardansanız, 49£ ile 135£, yani yaklaşık 180 TL ile 500 TL arasında değişen fiyatlarla bu turneye bilet almış olmalısınız. Yok eğer talihsizseniz ve fakat bu konserlerden birine katılmamanız durumunda gözünüz açık gidecekse, cüzdanınızdan yüklü bir miktarı feda etmeniz gerekiyor. Örneğin, 3 Eylül Çarşamba günkü konserin asgari satış bedeli viagogo sitesinde şu anda 6.300£, yani 23.000 TL civarında.

Website | + posts

Bir Cevap Yazın