“Oturak” İstanbul Modern’in Gala Gecesi için yeterince oturaklı bulunmadı

İstanbul Modern, 10 Aralık 2011’deki Gala Modern geceleri için sipariş ettikleri çalışmayı reddederek, sanat ticarete döküldüğünde karşılaşılan çeşitli sorunlara parmak basmış oldu. Bubi Hayon’un Oturak adlı eseri, şef küratör Levent Çarıkoğlu’nun Radikal’daki açıklamasına göre “konsept dışı” olduğu için reddedildi. Peki, Gala Modern geceleri, herhangi bir sergi durumunda olduğu gibi, ortak bir payda üzerinden toplanan işleri içeriyorsa, birlikte çalışılacak sanatçıların buna göre seçilmesi, bu temadan (konsept demeye dilimiz varmıyor) haberdar edilmeleri gerekmez mi? Nitekim Bubi’nin açıklaması şöyle:

Sansür tanımı çok açık: Herhangi bir insan üretiminin ya bir bölümünün ya da tümünün engellenmesi. Öncelikle belirteyim, bu işi yapma teklifi öncelikle İstanbul Modern’den bana geldi. Bu teklifi getirirlerken de hiçbir sınırlama koymadılar, neyi nasıl yapacağıma dair hiçbir istekte bulunmadılar. Zaten böyle bir istekte bulunsalardı ben böyle bir işi yapmayacaktım. Tamamıyla ben ve diğer tüm sanatçılar özgür bırakıldılar. Daha sonra bu işin oturak olduğu için sergilenmesi sakıncalı bulundu. Bu sansür değil de nedir? Buna çeşitli açıklamalar getirmek bana kolay geliyor. Her şeyden önce ben herhangi bir iş yapıp bir müzeye ya da bir galeriye götürmedim. Onların karıştırdıkları noktaların başında bu geliyor. Ben böyle bir şey götürseydim, bunu sergilemek istemiyoruz demek en doğal haklarıydı. Ama onlar bana hiçbir koşul sunmadan benden bir iş üretmemi isteyip çalışma sürecinde beni tamamıyla özgür bıraktılar. Bu sansürün dik alasıdır.

Müzenin Bubi’ye, oturak kısmı kapatılırsa çalışmayı kabul etme ihtimalleri olduğunu söyledikleri iddia ediliyor. Her halükârda, ticari bir kaygıyla hareket ettikleri aşikâr. İstanbul Modern, sitelerinde yayımladıkları basın açıklamasında, bu ticari kaygının eğitim programlarına kaynak yaratmaktan ileri geldiğini söylüyor:

Bu konudaki diyaloğun başlangıcında diğer tüm sanatçılarımıza olduğu gibi sanatçı Bubi’ye de gecenin niteliği ve önemi ayrıtısıyla açıklanmış ve sanatçının yapacağı bağışın gecede eğitim programına destek amacıyla destek yarışına sunulacağı ifade edilmiştir. Sonrasında ise küratör ekibimiz sanatçı tarafından yapılacak bağışın gecede yer almamasına karar vermiştir. Kaynak yaratmak için düzenlenen ve kesinlikle bir sergi niteliği taşımayan bu özel etkinliğe katılan tüm yapıtlar küratör ekibimizin seçimi neticesinde belirlenmektedir; buradaki seçim hakkı küratörlerimize, dolayısıyla da kuruma aittir.

BirGün’ün haberine göre, 27 Aralık 2011’de, Hayal ve Hakikat sergisi kapsamında İstanbul Modern’de gerçekleşen söyleşi sonrasında, AtılKunst, Mürüvvet Türkyılmaz, Ceren Oykut, Gözde İlkin ve Güneş Terkol çalışmalarını sergiden geri çektiler.

Website | + posts

Bir Cevap Yazın