En sevdiğiniz Game of Thrones karakterine göre okuma önerileri

Game of Thrones‘un yeni sezonu heyecan verici bir başlangıç yaptı. Tartışmalar tam gaz devam ederken dizinin kitapların önüne geçmiş olması her şeyi mümkün kılıyor, kitapları okuyanlar artık spoiler veremiyor (gerçi bu diziyi birkaç saat erken izleyenlerin verdiği spoiler‘lardan kaçabildiğimiz anlamına gelmiyor ne yazık ki).

Bizim gibi serbest çağrışımlarla her konudan kitap listesine uzamaya meraklılar için sizlerle Men’s Journal’ın, en sevdiğiniz Game of Thrones karakterine göre hazırladığı okuma listesini paylaşıyoruz. En sevdiğiniz karakter kim olursa olsun, listedeki kitapların hepsi şahane. Sevillaportakalı’nın Game of Thrones meraklıları için hazırladığı okuma listesi için de buraya buyurabilirsiniz. (Siren’in Sesi aracılığıyla.)

 

Daenerys Targaryen: Yerdeniz romanları / Ursula K. Le Guin / Çev. Çiğdem Erkal İpek / Metis Yayınları

Essos kıtasında seyahat edip farklı kültürlerle tanışan Daenerys’in hikâyesini heyecanla takip ediyorsanız Le Guin’in Yerdeniz dizisinde oluşturduğu müthiş dünyayı mutlaka keşfetmelisiniz.

 

 

Bran Stark: Aç Yol / Ben Okri / Çev. Şebnem Çiler Tabakçı / İmge Kitabevi

Okri’nin romanı, fani dünyadan ayrılmayı reddeden bir “ruh çocuğun” hikâyesini anlatıyor. Ruhlar dünyasıyla gerçek dünya arasında köprü olan (ve geçtiğimiz sezon hiç görmediğimiz) Bran Stark hayranlarına önerilir.

 

 

Tyrion Lannister: Cüce / Pär Lagerkvist

Nobelli yazar Lagerkvist’in Cüce‘sine ancak sahaflardan ulaşılabiliyor. Yaşar Anday ve Melih Cevdet Anday, ayrıca Yaşar Gedikoğlu çevirileri mevcut. Hükümdarını tahtta tutmak için çeşitli numaralar çeviren bir cücenin hikâyesini anlatan romanın neden Tyrion sevenlere tavsiye edildiğini aşikâr…

 

 

Petyr “Littlefinger” Baelish: Yetenekli Bay Ripley / Patricia Highsmith / Çev. Esra Birkan / Can Yayınları

Kendisinden daha soylu olanları hem kıskanan hem de onlardan nefret eden Littlefinger, yükselmek için zekâsını kullanarak oynadığı oyunlarla ve hırsıyla edebiyat tarihinin en önemli anti kahramanlarından Ripley’yi andırıyor. Yetenekli Bay Ripley, Highsmith’in meşhur karakterinin başlangıç ve yükseliş hikâyesini anlattığı romanı.

 

Varys: Kurtlar Hanedanı / Hilary Mantel / Çev. Beril Tüccarbaşıoğlu Uğur / Alfa Yayınları

Tahtın ardındaki güç olmak isteyen Varys’i sevenler, Kral VIII. Henry’yi tahtta tutmak için türlü türlü dolaplar çeviren Thomas Cromwell’in hikâyesinden de hoşlanacaktır.

 

 

 

Margaery Tyrell: The Queen of the Night (Gecenin Kraliçesi) / Alexander Chee

Yılın en çok konuşulan kitaplarından The Queen of the Night, 19. yüzyıl Paris’inde ihtişam, gizem ve entrika dolu opera dünyasında geçiyor. Littlefinger ve Varys’ten çok çok farklı olarak dolaplarını süslü püslü giysiler içinde, çiçekli bahçelerde çeviren Margaery Tyrell hayranlarına önerilir.

 

 

Brienne of Tarth: Varolmayan Şövalye / Italo Calvino / Çev. Neyyire Gül Işık / Yapı Kredi Yayınları

Herkesin birbirini sırtından bıçakladığı bir dünyada şövalyelik değerlerine ve şerefine bağlılığını koruduğu için tuhaf kaçan, insana gerçekdışı gelen bir karakter Brienne. Bu açıdan Calvino’nun varolmayan, parlak bir zırhtan ibaret şövalyesi Agilulfo’yu andırıyor.

 

 

Sansa Stark: Kanlı Oda / Angela Carter / Çev. Özden Arıkan-Pınar Savaş / Everest Yayınları

Dünyaya toz pembe gözlüklerle bakarken bir anda acımasız ve vahşi bir şekilde gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalan Sansa’nın hikâyesi dizinin belki de en sarsıcı hikâyelerinden. Peri masallarının karanlığa gömülmesinden hoşlanıyorsanız Angela Carter’ın sahaflardan ulaşılabilen kitabı Kanlı Oda tam size göre.

 

 

Arya Stark: We Have Always Lived in the Castle (Biz Hep Şatoda Yaşadık) / Shirley Jackson

Blog yazarınızın en sevdiği kitaplardan biri olan We Have Always Lived in the Castle‘ın başkahramanı Merricat Blackwood, tıpkı Arya Stark gibi hayatı bir aile trajedisiyle damgalanmış, topluma bir türlü ayak uyduramayan bir genç kız. Jackson’ın başyapıtı sayılan roman yakında Türkçede.

 

Jon Snow: Lives of the Monster Dogs (Canavar Köpeklerin Yaşamları) / Kirsten Bakis

İnsan boyutlarına getirilmiş, insan gibi konuşup yürüyebilen aristokrat köpeklerin New York’a taşınıp insanlara uyum sağlama çabasını anlatan bu bilimkurgu romanı, Jon Snow’u ve yanından ayrılmayan büyük kurdunu sevenler için bire bir.

 

 

Cersei Lannister: Ben, Claudius / Robert Graves / Çev. Dost Körpe / İş Bankası Kültür Yayınları

Kendisi hiçbir zaman tahta oturamayacağını bildiği için (başka birçok kişi gibi) arkadan işler çevirmekle yetinmek zorunda kalan Cersei, Claudius’un hükümdarlığı döneminde Roma İmparatorluğu’nda geçen Ben, Claudius romanında gerçek siyasi gücü elinde tutan Livia karakterini takdir ederdi.

Website | + posts

Bir Cevap Yazın